1.457
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Scheiden doet lijden, letterlijk!

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de relatie tussen echtscheiding en de kans op een ongeval

Zou je wel gaan scheiden? Je hebt geen idee hoe gevaarlijk het is. Je denkt dat je veilig bent als je elkaar niet meer hoeft te zien. De kans dat je een theepot naar je hoofd krijgt geworpen waardoor je het loodje legt is immers aanzienlijk kleiner. Maar nu melden onderzoekers dat de kans dat je aan een te voorkomen ongeval zult sterven twee maal zo groot is als je gescheiden bent.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van 1,3 miljoen Amerikanen die tussen 1986 en 2006 door een ongeval stierven of er een overleefden. In geval van relatief gemakkelijk te voorkomen ongevallen – daarbij moet je denken aan brand of vergiftiging – was de sterfte twee maal zo groot onder mensen die gescheiden waren en alleen leefden. Bij ongevallen die je nauwelijks kunt voorkomen – blikseminslag, auto-ongelukken of een vliegtuigongeval – was er geen verschil.

Komt dat misschien omdat als je getrouwd bent er iemand is die je een beetje in de gaten houdt, zodat je minder overkomt?
Sociaaleconomische situatie (SES) had ook nog invloed, want de combinatie scheiding met lage SES (dus minder inkomen, lager opleidingsniveau) zorgt voor nog grotere sterfte. Uit preventie dan maar niet gaan scheiden? Lijkt me ook niet zo’n goed idee. Stel je voor: elke dag chagrijnig van de vroege ochtend tot de late avond.

De enige reden om niet te scheiden is dat je ondanks alle ruzies je toch weet dat je bij elkaar hoort.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Opendeur onderzoek naar de liefde

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie