1.985
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Scheiden maakt vrouwen gelukkig

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de impact van scheiden en werkeloosheid op onze psyche

Wat maakt mensen ongelukkig? Wat is bijvoorbeeld de invloed van een scheiding of werkloosheid op de kwaliteit van leven? Britse onderzoekers volgden 10.000 mensen tussen 16 en 60 jaar gedurende twintig jaar en ondervroeg hen met regelmaat over de grote gebeurtenissen in hun leven. De resultaten zijn soms verrassend.

Wat je kunt voorspellen is dat de invloed van werkloosheid groot is en vooral voor mannen. Verrassend is hoe zwaar het kan zijn. Hoewel mensen zich vrij snel aanpassen aan een nieuwe situatie en over grote trauma’s heenkomen, zoals overlijden van de partner, is dat veel minder het geval bij werkloosheid. Vooral mannen bleken daar vaak wel vijf jaar door te zijn aangeslagen. Dat was vooral het geval als ze de ‘kostwinner’ in huis waren. Bij zowel mannen als vrouwen heelt de tijd alle wonden, maar dat geldt niet voor ontslag en het kwijtraken van je baan. Je kunt het vergelijken met het verlies van je identiteit.

Nog verrassender was het effect van een scheiding en dat gold vooral voor vrouwen. Vrouwen werden aanzienlijk gelukkiger als ze eenmaal gescheiden waren, zelfs gelukkiger dan ze gemiddeld zijn in hun leven. Eindelijk vrij en nieuwe kansen. Bij mannen was het ook zo, maar aanzienlijk minder. De onderzoekers denken dat het vooral geldt voor vrouwen die al met twijfels aan een huwelijk begonnen waren. Er was ook speciaal gekeken naar de financiële gevolgen van een scheiding want die kunnen groot zijn, maar dat maakt vrouwen uiteindelijk weinig uit. Verlost!

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Heb je relatieproblemen of slaapproblemen?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie