2.058
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Scheidingsleed schaadt gezondheid

Als je na tien weken nog steeds slapeloos bent moet je een serieuze stap ondernemen

Er is steeds meer reden om aan te nemen dat je huwelijk grote invloed heeft op je gezondheid. Hard-core artsen verwijzen dat vaak naar fabeltjesland en denken dat mensen zulke onzin uit de Libelle halen of van een alternatieve genezer hebben gehoord, maar een toenemend aantal onderzoeken ondersteunt dat er wel degelijk een verband is tussen de kwaliteit van je huwelijk en je gezondheid.

Deze week verscheen er een onderzoek dat een relatie toont tussen scheiding, slaapproblemen en verhoogde bloeddruk. 

Voor het onderzoek werden 138 mannen en vrouwen die in de 16 weken voor het begin van het onderzoek waren gescheiden gerekruteerd. Een heel gedoe trouwens, want waar vind je die zo snel? Ze brachten in een periode van zeven en een halve maand drie bezoekjes aan de kliniek. Daar werden ze geïnterviewd en onderzocht.

Niet denken ‘Ha, lekker eindelijk van die rotmeid of van die rotkerel af’ want het is vrij normaal dat je na een scheiding van slag bent en slecht slaapt. Dat is ook geen probleem, zo lang het niet langer dan tien weken duurt. Maar zodra het langer dan tien weken duurt heeft het gezondheidseffecten. Met name de onderdruk gaat omhoog en zeker als je al een verhoogde bloeddruk hebt is dat niet iets om blij over te worden. En je was toch al niet zo blij vanwege die scheiding. Een vicieuze cirkel dus.

Je dokter kan je gebroken hart niet genezen. Dan zou hij echt een andere opleiding moeten gaan volgen. Maar het besef dat zulke dingen sterk meespelen in de levens van gewone mensen, dat er een tien weken grens is en dat mensen daarna extra aandacht moeten krijgen, kan van je dokter een betere arts maken. Zelf moet je opkomen voor je welzijn. Als je na tien weken nog steeds aan het tollen en draaien bent in je bed, dan moet je een serieuze stap gaan ondernemen om te zorgen dat je niet in een depressie belandt. Nieuwe mensen om je heen of antidepressiva, slaappillen en hoge bloeddrukmiddelen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)