15.545
321

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Schelders en schreeuwers zijn geen bezorgde burgers

Bezorgde burgers verdienen een luisterend oor, dat Purmerendse tuig niet.

Dit is een democratie. Daarom kennen rechtbanken en vertegenwoordigende lichamen een publieke tribune. Daar zijn burgers welkom mits zij zich niet bemoeien met de gang van zaken. Rechters, officieren, advocaten, Kamerleden, ministers moeten ongestoord en niet geïntimideerd van gedachten kunnen wisselen. Om dezelfde reden is het bijvoorbeeld verboden om gewapend in de Tweede Kamer of de gemeenteraad te verschijnen.

De burgemeester van Purmerend heeft dan ook juist gehandeld, toen hij de vergadering schorste vanwege het leuzen scanderen op de publieke opinie. Daarmee maakten de aanwezigen een geregelde uitwisseling van gedachten onmogelijk. Het waren geen moslimfundamentalisten die een spreekkoor scandeerden. Dus het halve land staat niet op zijn strot en evenmin wordt de democratie in gevaar verklaard. Nee, het waren bezorgde burgers, waar staatssecretaris Nijhoff alle begrip voor opbrengt. Datzelfde gold voor Asscher, die zijn talent voor zalven in het Journaal van vrijdagavond opnieuw ten toon spreidde.

Bezorgde burgers, god helpe mij de brug over!

Er zijn mensen in dit land die geen begrip verdienen: kwaadaardig tuig, dat tekeer gaat op publieke tribunes en met geschreeuw probeert zijn mening op te leggen. Dit geteisem bleek niet alleen op de publieke tribune aanwezig maar ook in de raad zelf want een vertegenwoordiger van de partij, zich noemende Leefbaar Purmerend heeft het voor de brulapen opgenomen.

De komst van asielzoekers uit het Midden-Oosten leidt tot veel paniek, die vooral op het internet door alarmistische opinievorming wordt gevoed. Overheden die asielzoekers willen opvangen, horen dan ook  zo vroeg mogelijk in overleg te treden met de omwonenden om samen met hen een aantal maatregelen te nemen om niet de asielzoekers maar de gevreesde risico’s weg te nemen. Dat is zelden ingewikkeld. Met zijn allen komen mensen van goeden wille er altijd uit. Dreigers, schelders en schreeuwers zijn echter geen bezorgde burgers. Dat zijn mensen die met intimidatie hun wil op willen leggen aan anderen. Die leggen de bijl aan de wortel van de sociale vrede in Nederland. Als er ergens in dit land mensen zijn die de vaderlandse cultuur, traditie en vrijheid bedreigen, dan is het zulk rapaille.

En voor mijn opvattingen over Zwarte Piet – eveneens van dik hout zaagt men planken – verwijs ik heden naar het Algemeen Dagblad van vrijdag, editie Rotterdam.

Toegift: beluister hier vrolijke muziek uit de Republiek van Weimar om de gedachten nader te bepalen.

Beluister dit opiniestuk hier.

cc foto: wikimedia


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (321)