1.707
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Schippers straft zelfredzame senior emigrant

De onbekwame Nederlandse bewindspersonen werpen iemand die werkelijk burgerkracht toont en het lot in eigen hand neemt, onmiddellijk stokken tussen de benen

De werelddekking wordt uit de ziektekostenverzekering gehaald. Wie lang of kort verblijf houdt in landen buiten de Europese Unie, moet zelf maar zien hoe hij of zij zich financieel tegen gezondheidsschade indekt. ’t Vervelende is alleen dat er ooit overeenkomsten gesloten zijn met Marokko en Turkije waardoor minister Schipper deze verslechtering van de verzekeringsvoorwaarden niet zomaar op die landen van toepassing kan verklaren. Opzegging is geen eenvoudige zaak.

Daardoor worden alle gewone mensen die tot nog toe graag naar Turkije gingen voor een goedkope zonvakantie, niet meteen gedupeerd. Zij zullen voorlopig nog met hun Nederlandse zorgverzekering toe kunnen maar stevige extra kosten liggen zeker in het verschiet. Bij elke internationale regeling komt tegenwoordig immers de Haagse bestuurder een rood waas voor ogen: misbruik! Turken en Marokkanen die valse bonnetjes indienen! Aanpakken!

Ondertussen zijn het anderen die van deze mentaliteit het slachtoffer worden.
Bijvoorbeeld de ouderen die nu al handelen in de geest van staatssecretaris van Rijn. Zij wachten het keukentafelgesprek met een of andere lul van de gemeente niet af maar organiseren zelf hun onderkomen en hun zorg. In Thailand bijvoorbeeld waar steeds meer senioren hun oude dag doorbrengen: je kunt er betaalbare appartementen inhuren en goede huishoudelijke hulp laat zich ook gemakkelijk regelen.

In de meeste gevallen heffen zulke senioren hun inschrijving in Nederland niet op. Elk jaar komen ze een paar weken terug, meestal omdat ze dan in hun gastland kunnen verblijven met eenvoudig te verkrijgen visa. Het ziet er naar uit dat in de toekomst steeds meer senioren het guurdere Nederland zullen willen verlaten om hun toevlucht te nemen tot een tropische eindbestemming. Ze vinden er betaalbare zorg en komen niet meer ten laste van het Nederlandse systeem.

In verstandig bestuurde landen zoals Noorwegen wordt zulke zelfredzaamheid ondersteund en bevorderd. De onbekwame Nederlandse bewindspersonen werpen iemand die werkelijk burgerkracht toont en het lot in eigen hand neemt, onmiddellijk stokken tussen de benen. Zulk een onafhankelijk optreden moet onmiddellijk worden gesaboteerd. Daar gaan we eens een stevige financiële drempel voor opwerpen. Die oude mannen en vrouwen moeten worden tegengehouden want ze mochten eens misbruik maken van onze fantastische regelingen, daar aan de andere kant van de wereld waar ze niet elk moment van de dag kunnen worden gecontroleerd.

En dus blijven veel potentiële oudere globetrotters noodgedwongen thuis waar zij het zorgsysteem onder zware druk zetten. De kosten van het provinciaalse, xenofobe anti-werelddenken in Nederland zijn hoog.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)