3.436
149

Fractievoorzitter SP Tweede Kamer

Emile Roemer (Boxmeer 1962). Onderwijzer. Maakte van de SP de grootste partij in zijn gemeente. Raadslid tot 2002, daarna wethouder. Sinds zijn intrede in de Tweede Kamer eind 2006 woordvoerder verkeer en waterstaat. Fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie en lijsttrekker van de SP.

Schofferen, beledigen en discrimineren

Als Wilders zich echt druk zou maken over de belangen van Henk en Ingrid dan trekt hij vandaag nog de stekker uit dit asociale kabinet. Dat schrijft SP-leider Emile Roemer vandaag aan de lezers van zijn nieuwsbrief

Zelden heb ik zoveel reacties gehad op een optreden in de Tweede Kamer. Veel mensen waardeerden het statement dat de SP gisteren maakte in reactie op de schofferende uitspraken van Geert Wilders. Ik ben heel blij met die steun.

Geert Wilders verweet Job Cohen in het debat dat hij Nederland “dertig jaar heeft laten volstromen met zijn islamitisch stemvee”. Hij voegde daaraan toe dat “anders natuurlijk helemaal niemand meer op de Partij van de Arbeid zou stemmen”. Een ongehoord schandalige opmerking.

Er zit een patroon in Wilders’ discriminerende uitspraken. De ‘kopvoddentaks’ werd in 2009 verdedigd met de opmerking: ‘de vervuiler betaalt’. De strijd die Wilders beweert te voeren tegen de Islam begint met de dag meer te lijken op een strijd tegen de islamitische medemens zelf. Wie een hoofddoek draagt vervuilt de samenleving; hun boek moet verboden worden, hun gebedshuis moet dicht. Moslima’s in Noord-Holland wil de PVV weren uit de bus. Zelden heeft een verdediger van de ‘vrijheid’ zoveel gepleit voor inperking van diezelfde vrijheid.

Als je politieke koers niet langer alleen tegen ideeën is gericht maar zelfs tegen mensen, wordt een gevaarlijke grens gepasseerd. Ik kon dan ook niet anders dan een statement maken: ongeoorloofd onderscheid tussen mensen en brute discriminatie moeten bestreden worden. Dat doe ik de ene keer met harde woorden, de andere keer met een oorverdovende stilte.

Het valt mij op dat Geert Wilders steeds harder moet schreeuwen om de aandacht af te leiden van het feit dat Henk en Ingrid keihard worden gepakt. Overal leveren zij in; de zorg, het speciaal onderwijs, het openbaar vervoer, collegegeld en de sociale werkplaats. Tweederde van de plaatsen in de sociale werkplaats verdwijnt. Dat zijn zestigduizend hardwerkende Nederlanders die niet meer kunnen werken in een beschermde omgeving.

Als Wilders zich echt druk zou maken over de belangen van Henk en Ingrid dan trekt hij vandaag nog de stekker uit dit asociale kabinet. En dat geldt andersom ook voor de VVD en het CDA. Het zal mij benieuwen hoe lang de fatsoenlijke krachten in deze partijen hier nog mee door willen gaan.


Laatste publicatie van Emile Roemer

  • Het Kan Wel

    Tussen Binnenhof en buitenwereld

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (149)