19.203
122

Documentairefotograaf

Geronimo Matulessy (33) uit Apeldoorn is documentaire fotograaf en journalist. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap Hollandse Hoogte en loopt binnenkort mee op de redactie van Trouw.

Schokkende harteloosheid

Hoe kun je schaamteloos met droge ogen beweren dat dode kinderen het probleem zelf hebben veroorzaakt?

Geen beeld zo wreed, zo onrechtvaardig of er zijn op internet wel mensen die het aangrijpen om hun harteloosheid te tonen. Fotograaf Geronimo Matulessy over de beelden die schokken en de zo mogelijk nog schokkender reacties.

In de Turkse kustplaats Bodrum spoelde een Syrisch kinderlijkje aan op het strand. Hoe durft dat kleine kind zo levenloos het strand te bevuilen? Heeft hij geen ouders die naar hem omkijken? Het is maar goed dat het hoogseizoen grotendeels voorbij is en de toeristen geen last hebben gehad van dit tafereel. Wanneer je een reis hebt geboekt bij Arke ga je er niet vanuit dat er een kinderlijk aan kan komen dobberen. Kom op zeg, je werkt er het hele jaar voor en moest al zoveel inleveren door de huidige financiële crisis. Anderzijds is het maar goed ook dat hij daar is gestorven, scheelt weer belastingcenten en criminaliteit in ons land. Ach, het is wel zielig maar ik kan er niks aan doen. Belachelijk dat je deze foto publiceert om zieltjes te winnen.

Wat moet er sowieso van dat jochie terecht zijn gekomen? Zijn ouders waren vast moslims. Nou, daar horen we ook genoeg over. Zogenaamd ‘onschuldig’ als vluchteling hierheen komen, ondertussen blazen ze zichzelf op in naam van Allah. En als ze zichzelf niet opblazen dan trekken ze wel een uitkering. Profiteurs.

Het schijnt ook zo te zijn dat ze in hun eigen land niks mogen. Hun cultuur is anders dan die van ons. Je ziet dat ook op Opsporing Verzocht, elke keer van die buitenlandse typetjes. Dat had dat jongetje ook kunnen zijn over een aantal jaar. Ik vertrouw dat volk niet. En waarom praat niemand over de verkrachtingsgolf onder de migranten? Hun voortplantingsdrang is niet te stoppen.”

heartless communication...STOP! Gatverdamme. Gewoon kotsmisselijk word ik van deze reacties die ik lees bij diverse online kranten. Ik kan niet eens te lang naar het beeld kijken zonder een brok in mijn keel te krijgen. Moet ik dit nog wel fotograferen en vastleggen? Het had mijn neefje kunnen zijn die daar lag, iedereen kent wel een kind van die leeftijd. Zie je hem al liggen? Dood en weerloos op het strand. Je denkt dat iedereen hier wel emotioneel geraakt door kan worden, maar nee hoor. We hebben altijd nog plaats voor harteloze figuren die roepen: “Ze weten dat ze gevaar lopen, hadden ze maar niet in het bootje moeten stappen.”

Hoe kun je schaamteloos met droge ogen beweren dat dode kinderen het probleem zelf hebben veroorzaakt. En dan nog, stel dat al je theorieën kloppen: Wat kan een tweejarig kind hieraan doen? Als jouw kind verdrinkt moeten we ook massaal laconiek onze schouders ophalen? Waar haal je het lef vandaan? Als je het over aanpassen hebt, moeten zij dan op grote schaal egoïstisch handelen en individualiseren? Wat is hemelsnaam de Nederlandse cultuur. Als Molukker, hier geboren en getogen, weet ik nog steeds niet wat nu typisch de Nederlandse cultuur is. Kennen jullie je eigen geschiedenis wel? Als moorden en roven een cultuureigenschap is, dan hebben we er al twee gevonden.

Niet heel Nederland is verantwoordelijk voor de uitspraken van halve garen. Duitsland is op dit moment het toonbeeld hoe het wel kan. Na extremistisch geweld staat de andere kant op. Zelfs de media ondersteunt het positieve geluid. Wat doet Nederland? Wederom wegkijken?

Het ontbreekt op grote schaal echt aan compassie, empathie en verstand in deze harteloze maatschappij. Tegenstanders van het asielbeleid willen zo graag een fort maken van Europa, de grenzen dicht en strenge controles. Dat is ook het enige wat er nog ontbreekt, verder heeft het vele kenmerken van een open lucht gesticht. Bouw a.u.b. dat hek zo snel mogelijk, zet wachttorens in elke hoek met zwaar bewapende militairen. Iedereen die de wet overtreed laten we standrechtelijk executeren zonder enige vorm van proces.

Vertellen jullie me wanneer dat fort compleet is? Dan kan ik op tijd mijn koffers pakken en vertrekken uit dit land. Dit land is ziek en een medicijn tegen deze ziekelijke reacties is er niet. Nederland, hopelijk zal je ooit genezen. Onthoud wel dat geen enkel kind het verdient om te sterven!

@GeoGraphy

cc-foto: 8 Kome

Geef een reactie

Laatste reacties (122)