1.061
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Schrijven over autisme is lastig

Maar dit nieuws is het vernoemen wel waard: De Duitse software firma SAP zoekt autistische programmeurs en programmatesters

Autisme? Er een stukje over schrijven? Dagelijks zie ik er onderzoeken over langskomen, maar ik waag me er liever niet aan.

Het kost al moeite genoeg om de mensen die ontevreden zijn over het relativeren van andere psychiatrische aandoeningen telkens te moeten beantwoorden. Ik hou me dus het liefst buiten de discussies over hoe autisme zou ontstaan.

Van luchtverontreiniging, rokende moeders, het dieet, plastics in het milieu tot dwangmatige opvoeding worden genoemd. Het illustreert ongeveer de wet ‘hoe meer theorieën er zijn des te minder men er vanaf weet’.

Ik geloof de ouders van kinderen die de verschijnselen hebben wel die geconfronteerd worden met de problemen waar ze met hun kinderen tegen op lopen, maar ben er niet zo zeker van of veel deskundigen niet bijdragen aan het opblazen van het probleem tot een epidemie. 1 op de 54 jongens in de VS zou al last van autisme hebben en het neemt maar toe en vooral onder jongens. Kan best hoor, jongens zijn nu eenmaal wat dwangmatiger dan meisjes. Daarmee is autistische ook een bijvoeglijk naamwoord geworden om bepaald gedrag te veroordelen: gefocust en blind voor wat er verder rond om ze gebeurt.

Ik schrijf er dus liever niet over, maar kan niet nalaten het volgende nieuws te delen.

De Duitse software firma SAP zoekt autistische programmeurs en programmatesters. En het bedrijf Auticon in Berlijn heeft al een speciaal team bestaande uit mensen met autisme die producten test.

Er gaat door het nieuws echt een wereld voor me open. Ik heb nooit aan zulke mogelijkheden gedacht. Er blijkt ook een headhuntersbedrijf te zijn dat zich daarin heeft gespecialiseerd, het Deense Specialisterne. Het Deense bedrijf heeft al honderden mensen met autisme aan een baan kunnen helpen. Met name mensen die last van het syndroom van Asperger hebben zouden begiftigd zijn met een bovenmatige intelligentie en hun handicap is in de IT wereld een voordeel.

Mijn vrouw heeft zich ook wel eens afgevraagd of ik niet wat autistische trekjes heb. In het verleden was ik hele zomers – ongeacht de temperatuur – bezig aan de nieuwe editie van mijn dikke boek Medicijnen en zag alleen maar medicijnen, geen strand of boswandelingen. Daar ben ik inmiddels van verlost, maar nu? ’s Morgens als ze met me wil ontbijten zeg ik “nee, nee, eerst even mijn stukje voor Joop schrijven”. Ze wordt gek van me. Als Specialisterne toch eens bestaan had toen ik jong was, wat zou er dan met me gebeurd zijn?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Wat is het toch met de kleur rood?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)