1.981
11

Actrice & schrijver

Babette van Veen werd geboren in Utrecht. Na haar middelbare school heeft ze even gestudeerd de studio Herman Teirlink te Antwerpen alvorens ze haar eerste hoofdrol speelde in de Vlaamse speelfilm Bluebery Hill. In 1990 werd ze bij het Nederlandse publiek vooral bekend met haar rol als Linda Dekker in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarnaast zat ze met GTST-collega’s Guusje Nederhorst en Katja Schuurman in de hitformatie Linda, Roos & Jessica. Na haar vertrek uit GTST speelde Babette nog diverse rollen in films als in enkele televisieseries, waaronder Raveleijn en Baantjer.
In 1999 regisseerde haar vader haar in de film Nachtvlinder naast onder andere Karin Bloemen en Ramses Shaffy. Vervolgens werd haar zoon Sebastiaan geboren. In 2002/2003 speelde Babette in de musical Aladdin. In april 2004 volgde de geboorte van haar tweede zoon, Silvijn. In datzelfde jaar en opvolgend speelde ze de rol van Mem Klinkhamer (Hotze de Roos uit de boekenreeks) in de rondreizende muzikale theatershow De Kameleon Ontvoerd. In 2005 keerde ze voor even terug in Goede Tijden, Slechte Tijden als Linda Dekker en ruim een jaar later schaatst Babette de sterren van de hemel in Dancing on Ice.
Vanaf april 2009 speelt Babette de laatste 3 maanden van de musical Dirty Dancing de rol van Marjorie Houseman. In augustus van dat jaar kwam haar laatste album Vertrouwelijk uit, Nederlandstalige swingjazz met zeer herkenbare teksten onder begeleiding van een bigband.
In 2012 was ze te zien in het populaire SBS programma De Schat van de Oranje, was ze een seizoen te zien in Vrijland III in de film Joris & Boris en het geheim van de Tempel. De laatste maanden van het jaar was ze wekelijks te zien in het realityprogramma Samen Single en stond ze op de planken met de Mike & Thomas Kerstrevue.
Babette zet zich veelvuldig in als spreekbuis voor de Guusje Nederhorst Foundation. Ze is derhalve onder andere te horen op luister-CD’s van Woezel & Pip en leest regelmatig voor uit de gelijknamige boekjes op bijvoorbeeld basisscholen.
Babette schrijft regelmatig columns en muziek, presenteert en zingt en is daarnaast bezig met een schrijven van een boek.

Schrikken: In Nederland kunnen 31.000 kinderen niet thuis wonen

Doe mee met de Facebook-actie en gun hen een 'thuis' dat warmer en fijner is dan de kille ruimtes waar ze nu vaak verblijven 

Mijn naam is Babette van Veen en ik vind het helemaal niet leuk
dat er in ons land 31.000 kinderen zijn, die niet thuis kunnen wonen. Van het getal schrik ik elke keer weer en ook de omstandigheden waarin deze kinderen ‘opgevangen’ worden zijn schrikbarend. Alleen een lieve groepsleider of vrijwilligster is echt niet genoeg.

Vaak leven deze kinderen, getekend door de vreselijke dingen die ze hebben moeten doorstaan, in kille ruimtes met grauw linoleum en hier en daar een verdwaalde primaire kleur. Ik had vroeger vioolles in zo’n gebouw en door de grauwe ongezelligheid daar, moest ik de neiging onderdrukken die hele vioolkist door het raam te gooien en ik mocht na een uur weer naar huis. Met die carrière als violiste is het overigens om andere redenen helemaal misgelopen. Eén daarvan was dat het geluid wat ik produceerde niet om aan te horen was, maar ik dwaal af.

Dat soort gebouwen doet een beetje denken aan verouderde ziekenhuizen
die getekend worden door gebrek aan geld voor degelijk onderhoud. De Guusje Nederhorst Foundation, die het evenmin leuk vindt, probeert deze opvang tot een thuis te maken. Geen thuis met papa’s en mama’s helaas, maar iets wat er een beetje in de buurt komt. Een thuis met knuffels en speelgoed en warme zachte kleuren waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Dat vinden wij namelijk wél heel erg leuk, dat kinderen kunnen dromen over later, in een omgeving waar ze blij van worden.

Op onze Facebookpagina vertellen we alles over deze ‘vergeten kinderen’ en hoe wij ze willen helpen. Wilt u ons alsjeblieft even ‘liken’? Vind ik leuk!

Volg Babette van Veen ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (11)