5.147
100

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Segers blaast godsdiensttwisten aan

Het laatste dat de we in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken is vervuiling door godsdiensttwisten.

Gert-Jan Segers, politiek leider van de ChristenUnie, is mishaagd door het Sinterklaas Journaal. Een fictieve plaatsnaam is hiervan de oorzaak. De kijkers zagen hoe de cadeautjes per ongeluk op weg gingen naar het Limburgse plaatsje Kruisigem. Daar was eerder al de burgemeester van in beeld gebracht, staande voor een crucifix. Segers twitterde:

De duivel speelt op de doedelzak Maarten Luther. Zestiende-eeuwse karikaturist doet christelijke gezinnen pijn.

Diezelfde Segers sprak zich keihard uit tegen de petitie van 120.000 moslims die onder veroordeling van elk geweld vragen om een wettelijk verbod op het beledigen van de profeet. In de media verdedigde hij het recht van burgers om Mohammed belachelijk te maken. Nu echter een mild woordgrapje wordt gemaakt over zijn eigen Heiland, reageert Segers gewond.

Nu kun je zeggen: hij meet met twee maten. Dat gebeurt wel vaker in de politiek. Dit is ernstiger. Segers neemt zijn eigen leer in bescherming maar doet dat niet als een andere religie het voorwerp van spot wordt. Dit betekent dat hij het de draak steken met opperwezens beschouwt als een wapen in religietwisten zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde toen de reformatie en de rooms-katholieken vier eeuwen terug elkaar op leven en dood bestreden. Kennelijk meent Segers dat je aanhangers van concurrerende godsdiensten vrijelijk mag bespotten terwijl je het niet hoeft te incasseren als aanhangers van dat geloof jou een koekje van eigen deeg geven.

Een minder flatteus zestiende-eeuws portret van de Heilige Vader tot kwetsing van de katholieke gezinnen.

Het laatste dat de we in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken is vervuiling door godsdiensttwisten. Voor Segers en zijn tegenvoeter imam Ismal Aboe Soemmaya een citaat van de oude Voltaire: “Ecrasez l’infâme”.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (100)