2.582
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Seks en de wonderlamp

Vrouwen hebben tegenwoordig minder seks dan vrouwen in de jaren vijftig?

Vrouwen hebben tegenwoordig minder seks dan vrouwen in de jaren vijftig. Hoe we dat weten? Vragenlijsten.

Met een beetje gezond verstand besef je dat het uitgesloten is dat je vrouwen die in 1956 regelmatig met hun partner de liefde bedreven in 2014 nog eens een enquête in kunt laten vullen om op geloofwaardige wijze hun huidige seksleven met dat van toen kunnen vergelijken. Onzin dus en het hoort bij de vele broodjes aap die er in de wereld zijn. Het weerhoudt de zelf benoemde experts er echter niet van onmiddellijk te beweren dat het komt omdat we tegenwoordig zo veel drukker zijn dan vroeger.

Maar stel dat je vindt dat je tekort komt in je seksleven, hoe maak je het dan leuker? Is daar iets wetenschappelijks over te zeggen? Wat dacht je van je slaapkamer paars verven? Onderzoek zou aantonen dat mensen die de slaapkamer paars hebben ingericht 3,49 keer per week seks hebben tegen rood 3,18, geel 2,43, wit 2,02 en grijs 1,80  (maar die laatste groep heeft misschien ’50 tinten grijs’ tot troost). Die twee cijfers achter de komma verraden eigenlijk al dat het allemaal onzin is. Het gaat om een flodder survey van een Brits bedrijf voor slaapkamerinrichting dat de kranten vervolgens overnemen als echte wetenschap. Scientific porn zou ik het willen noemen. Leest lekker weg, maar laat een leeg gevoel achter.

Ook zou onderzoek laten zien dat mensen die een televisie op de slaapkamer hebben twee keer zo vaak seks hebben. Daar zouden ze dan samen erotische films op bekijken. Ook in dit geval hebben we te maken met een vreemd gesponsord onderzoek.

Andere tips voor een beter seksleven? De bekende Amerikaanse gezondheidssite Webmd laat deskundigen aan het woord en ze hebben een lijst met wel 10 suggesties. Verras je partner, los de sleur op met je fantasie. Tover ineens een flesje massageolie uit de la van de nachtkastje (wie heeft er nog een nachtkastje?), want heren: vrouwen willen niets liever dan langdurig te worden opgewreven. Het is net als met Aladdin en de wonderlamp. Eerst wrijven voor het wonder komt.

Tot de standaardadviezen voor betere seks horen zowel betere communicatie als meer aan de verbeelding overlaten. Moeilijk te combineren voor veel mensen. En ook deze tip is interessant: zorg dat je minstens één nacht per maand niet thuis bent, want als je terugkomt vindt je partner je weer opwindend. Het is zo’n onderzoek dat op de lachspieren werkt. Ik vond het bij het doorzoeken van een hoop pseudowaarheden op het net, kwam uit bij de onvolprezen Daily Mail – grootleverancier van nonsens en vaak geciteerd – en ontdekte dat hun bron een onderzoek was dat gesponsord werd door een hotel in Manchaster. De link is hier voor je:  voor als je eens in de maand ergens onder moet duiken.

Voor vrouwen zijn de adviezen uit de negentiende eeuw misschien nog interessant, maar ook niet echt goed wetenschappelijk onderbouwd. Om je man aan je te binden doe het dan kort, zelden en met tegenzin.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)