5.967
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Seksueel plezier en het racefietszadel

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de fiets

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het voorjaar komt op gang en er zijn geen excuses meer om de fiets te laten staan. Maar ja, welke risico´s lopen we? We weten dat mannen door veel op de fiets te zitten een grotere kans hebben op erectiestoornissen. Alleen de heel grote jongens winnen een tour de France met een mannenzadel en blijven toch viriel. Dameszadels blijken te helpen bij het voorkomen van erectiestoornissen. Voor de competitie in de wielrensport zou alles gelijk moeten zijn: allemaal met een damenszadel. Laat de dopingcontrole zich ermee bemoeien.

Het is echter niet zo dat het leed alleen mannen treft. Ook vrouwen moeten opletten met de racefiets. Niet door ongewenste ontmaagding door zo’n raar gevormd racefietszadel, maar vrouwen zouden minder gevoel in de vagina hebben. Geen lolletje natuurlijk. Je moet wel heel veel van je fiets houden om in te moeten boeten op de prettige gevoelens die je in die regio kunt ervaren.

Aan het onderzoek deden 48 vrouwen mee, die minstens 15 kilometer per week fietsten. Amerikaans onderzoek hè, die zijn niet gewend aan vrouwen die lange afstanden rijden. Ze kwamen met fiets en eigen zadel in het laboratorium om op de lopende band experimenten uit te voeren. Ze moesten de fiets afstellen zoals ze het gewoonlijk doen en mochten vervolgens gaan trappen. Wanneer begon het dove gevoel in de schaamstreek? Hoe lang duurde het tot er een ‘slaapgevoel’ ontstond? Uit het onderzoek bleek dat het niet met de stand van het zadel te maken heeft, maar met de stand van het stuur. Als de handvaten van het racefietsstuur onder het zadel zitten wordt de positie dusdanig dat bloedvaten en zenuwen te veel druk krijgen en bekneld raken.

Opletten dus: dameszadel kopen en rechtop zitten voor behoud van seksueel plezier, maar wil je de race winnen, dan zal je iets op moeten offeren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Kale poes niet zo gezond

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)