3.641
66

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Seksuele intimidatie bij de politie: klokkenluidster krijgt strafontslag

Volgens de rechter had zij vertrouwelijke informatie openbaar gemaakt en daardoor het imago van de politie geschaad.

Het is natuurlijk niet helemaal comme il faut maar je kunt als leidinggevende bij de politie gerust collega’s of ondergeschikten uitnodigen voor een potje anale seks. Dat mag geen ontslag opleveren, zo heeft een rechtbank onlangs vastgesteld. Een vrouwelijke agent zag haar uittrapping wel bevestigd omdat zij deze invitatie had gedeeld met de NRC. Volgens de rechter had zij vertrouwelijke informatie openbaar gemaakt en daardoor het imago van de politie geschaad.

Politie
cc-foto: Eelco van Loo

Rare rechters heb je in Nederland. Eerst sanctioneert er eentje etnisch profileren op Schiphol, vervolgens gaat een agente de laan uit omdat zij een ernstige misstand bij de politie openbaar maakte. De klokkeluider wordt afgestraft, de dader gesauveerd.

Het imago van de kit is inderdaad ernstig geschaad: eerst door dat opperhoofdje met zijn pronte pik, daarna door de kadi die hem in bescherming nam en vervolgens door diens collega toen hij het slachtoffer nog eens extra de stront in duwde.

Dit personeelsbeleid en deze uitspraken vestigen opnieuw de indruk dat de politie een agressieve macho-organisatie is waarvan je in veel gevallen weinig goeds te verwachten hebt. Dat ze wordt gedomineerd door mannetjes die snel op hun pik getrapt zijn en dan meteen proberen alles en iedereen terug te pakken. Dat het dragers zelf zijn, die voor het uniform geen respect tonen.

Nu zalft Hessel Koster, spindoctor bij de prinsemarij, wel dat de strijd tegen seksuele intimidatie een “belangrijk speerpunt” is binnen de politie-organisatie maar dit voorbeeld uit de praktijk laat eerder zien dat heel andere speerpunten de overhand hebben.

Het is te hopen dat de onverschrokken agente die nu op straat is gezet, hoger beroep aantekent. Als ze wijze rechters tegenkomt, kan misschien nog iets van de schade worden hersteld.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en geschiedenis.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (66)