Laatste update 20 januari 2016, 23:26
5.088
109

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Seksuele intimidatie is een probleem onder moslims

Maar niet onder hen alleen, vluchtelingen en migranten hebben seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting niet naar Nederland gebracht

“Het zijn altijd witte mannen die met elkaar over seksueel geweld discussiëren”, zei Anniek de Ruiter van het feministische Clara Wichman Proefprocessenfonds zondagmiddag in Buitenhof aan het begin van haar gesprek met de schrijfster Yasmine Allas over de nasleep van Keulen.

Ik keek eens naar beneden en stelde vast dat er nog twee kilo’s af moeten. Daarna besloot ik toch mijn fallocratische duit in het zakje te doen.

Wegkijkers
De toeleg van de Buitenhofredactie was duidelijk. Sinds Keulen proberen xenofoben en Wilderianen aanranding en verkrachting als een exclusief islamitisch probleem te framen. Heel tribaal is dat: de mannen van onze stam moeten vrouwen, moeders en zusters beschermen tegen de vuile aanrakingen van buitenstaanders. Aan de andere kant is duidelijk dat de horde voor het Keulse Centraal Station zich nu niet bepaald onderscheidde door blond haar en blauwe ogen. Een aantal feministen heeft dan ook gesteld dat je de racisten in de kaart speelt door dat aanranden en verkrachten exclusief te wijten aan de Noord-Afrikaanse afkomst van de – nog steeds vermoedelijke – daders. Daardoor werden zij door de xenofoben en Wilderianen voornoemd meteen uitgekreten voor wegkijkers. Zij weigerden de feiten immers te benoemen.

Yasmine Allas paart een grote onafhankelijkheid van geest aan een Somalische achtergrond. Zij was uitgenodigd voor het benoemen. Anniek de Ruiter oogt als een welopgevoede blanke vrouw van keurige komaf. Zij was gecast als wegkijkster.
Ik stelde mij voor hoe Annabel Nanninga en Marianne Zwagerman in het klein op hun bezemstelen boven mijn tv cirkelden.

Ernstige consequenties
Ondertussen raakten Allas en De Ruiter niet met elkaar in debat maar in gesprek. Zij bekeken de problematiek vanuit verschillende invalshoeken, maar kwamen toch tot dezelfde conclusie: nieuwkomers moet duidelijk gemaakt worden dat niet alleen aanranding en verkrachting, maar ook ongewenste intimiteiten in dit land voor de daders tot ernstige consequenties leiden. Yasmine Allas legde daarbij de nadruk op dat je niet een hele etnische groep mag veroordelen op wat kwaadwillenden onder hen aanrichten. Volgens de islam moesten vrouwen juist als parels op handen gedragen worden, onderstreepte ze. Ze zal het nu ongetwijfeld moeten ontgelden bij de lui die altijd roepen dat vrouwenonderdrukking álles met de islam te maken heeft. Toch mag zij dat zeggen net zoals iemand het volste recht heeft om het misbruik van kinderen door priesters onkatholiek te noemen.

De Ruiter stelde dat niet alleen Noord-Afrikaanse mannen, zoals het tegenwoordig heet, er te vaak moeite mee hebben hun handen thuis te houden, maar dat dit probleem veel breder leeft. Zij noemde de manier waarop de actie #zeghet is weggelachen. Kijkt zij daarmee weg? Nee; zij doet haar oogkleppen af. Als alle moslims in Nederland voortaan braaf hun handen thuishouden en tegen vrouwen hoogstens met de hand op het hart een groet durven prevelen, dan nóg hebben wij in ons land een groot probleem met seksuele intimidatie. Daarover laat wetenschappelijk onderzoek geen enkele twijfel bestaan.

Yasmine Allas maakte terzijde een opmerking van grote betekenis: niemand had haar ooit iets over de Nederlandse normen en waarden verteld, toen zij hier arriveerde. Dat had zij allemaal zelf moeten ontdekken. Rutte mocht dan wel op hoge toon beweren dat de Nederlandse normen en waarden aan nieuwkomers duidelijk gemaakt moesten worden, op daden kwam het aan. Inderdaad, toen bekend werd dat de NPO voor Syrische vluchtelingen een soort Beste Van Nederland-site begint met Arabische ondertiteling, zodat zij met de toon van het debat in ons land kennis konden maken, ging er een gehuil van verontwaardiging op in rechtse kring. Werd daar het belastinggeld aan vergooid? Het was schandalig.

Dimensie
Vluchtelingen en migranten hebben seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting niet naar Nederland gebracht. Die verschijnselen bestonden al lang, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de schandalen in de katholieke kerk en de verhalen die nu steeds meer loskomen over misbruik in kindertehuizen. Zij hebben er wél een nieuwe dimensie aangegeven, want gedrag zoals dat in Keulen heeft zeker met een giftig mengsel van traditionele en religieuze opvattingen te maken. Je bent blind voor de feiten als je probeert dat weg te redeneren. Wie daarvoor de ogen sluit, speelt racisten juíst in de kaart.

Je kunt zulke racisten herkennen aan het feit dat zij geen aandacht of interesse hebben voor seksueel geweld uit andere hoeken dan die van de etnische minderheden. Ze zullen bovendien élk lid van de etnische minderheid verdacht proberen te maken. Dat is namelijk hun hoofddoel. Ze vervuilen de discussie over de aanpak van deze nieuwe dimensie op het gebied van seksueel geweld. Het is het beste om je daardoor op geen enkele wijze van het pad te laten brengen.

Ondertussen is concrete actie nodig om nieuwkomers in dit land diets te maken (ik gebruik die oude uitdrukking met opzet, hoe gelijkheid van iedereen, zoals geformuleerd in onze grondwet) het fundament is van onze samenleving en wat wij doen met wie probeert dat fundament te slopen. Dat zal alleen effect hebben als het gebeurt in samenwerking met de doelgroepen zelf, mensen uit de kringen die we willen benaderen met de boodschap van vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Het zou hypocriet zijn als onze samenleving in de ontkenningsfase gaat zodra het om daders gaat waarin de GeenStijlreaguurders zichzelf herkennen en niet – in hun geliefkoosd jargon – lichtgetintiërs. Dat maakt een bewustwordingscampagne in asielzoekerscentra of op zwarte scholen ook hoogst ongeloofwaardig.

Daardoor plaatst Keulen seksuele intimidatie op heel wat meer agenda’s dan die van de integratie. Ondertussen laten wij Wilders toeteren en twitteren aan de zijlijn tot hij blauw ziet.

Naschrift: de hele commotie na Keulen spitste zich toe op het aanranden en beroven van Europese vrouwen. Vrouwelijke vluchtelingen zijn evenzeer het slachtoffer, meldt Amnesty International in een schokkend bericht. De autoriteiten doen niets om hen tegen grijpgrage handen te beschermen. Lees het hier
Beluister dit opiniestuk hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (109)