1.840
6

Socioloog UvA

Laurens Buijs is socioloog en als promovendus werkzaam op de Universiteit van Amsterdam. Eerder gaf hij onder andere les bij de opleiding Politicologie en deed hij voor de gemeente onderzoek naar de motieven van daders van antihomoseksueel geweld. Hij is voorzitter van UvA Pride, het homonetwerk van de UvA. Momenteel doet hij bij het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) onderzoek naar de invloed van vergrijzing en migratie op solidariteit in gemengde wijken.

Sekswerkers Amsterdam hebben reserveringen bij gemeentebordeel

Claim gemeente van grote steun niet helemaal juist

De media konden er geen genoeg van krijgen: De gemeente Amsterdam gaat een bordeel oprichten dat door sekswerkers zelf wordt bestuurd. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan is er op de Wallen grote steun voor dit bordeel.

Toen ik dit weekend een rondje Wallen deed en bij belangenvereniging PROUD op bezoek ging, ving ik echter hele andere geluiden op.  De groep die dubbele gevoelens heeft bij het gemeentebordeel is veel groter dan ik dacht: de gemeente kan op basis van wat ik gehoord heb moeilijk claimen dat de vrouwen allemaal massaal zonder bedenkingen de plannen steunen.

Gebaseerd op wat ik gehoord ben willen veel de dames graag meewerken aan het bordeel onder een aantal voorwaarden:

1) Het sluitingsbeleid van de gemeente moet worden teruggedraaid; deze 19 ramen worden niet geaccepteerd als wisselgeld voor de totaal ongeveer 100 ramen die de gemeente nog wil sluiten. De komst van het gemeentebordeel maakt inderdaad geen einde aan het ruimtelijke beleid van de gemeente zoals geformuleerd in Project 1012: door middel van peperdure vastgoedspeculatie moeten in totaal 208 ramen gesloten worden, wat een enorm gat slaat in het beroemde Red Light District.

2) Het aanpakken van de ‘voorkant’ is voor veel vrouwen geen oplossing voor hun problemen: zij hebben meestal geen problemen met bordeelhouders maar zitten juist in een financiële afhankelijkheidspositie bij anderen die ze naar NL hebben gehaald of bij wie ze leningen zijn aangegaan omdat banken dat niet willen doen, en dus moet er ook wat gebeuren aan de ‘achterkant’.

3) Het bordeel moet gaan samenwerken met andere bonafide bordeelhouders op de Wallen die al veel langer ervaring hebben met het aanpakken van problemen waar sekswerkers mee dealen. De vrouwen vragen de gemeente niet alle exploitanten op één hoop te gooien maar gerichter de rotte appels aan te pakken, en de samenwerking op te zoeken met bonafide en welwillende bordeelhouders.

De boodschap: de vrouwen zijn helemaal klaar voor een bordeel in eigen beheer, en ze zien de plannen van de gemeente als een kans. Maar ze laten zich niet uit elkaar spelen, en ze laten zich ook niet opzetten tegen de goede bordeelhouders in het gebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)