3.858
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sexy is niet populair onder vrouwen

Iedere dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag over meedogenloze vrouwen op Facebook

Is het tijd om een nieuwe profielfoto op je Facebook account te plaatsen? Wat dacht je van die leuke foto van de vakantie? Lekker bruin en je had die bikini aan die je zo goed staat. Of die foto van die trektocht in spijkerbroek en shirt met lange mouwen, goed dicht omdat je bang voor teken was?

Onderzoek maakt duidelijk dat je daar even over na moet denken, want de vrouwen die naar je pagina kijken zijn meedogenloos. De sexy foto zal ervoor zorgen dat ze je onaantrekkelijk, onaardig en een beetje dom vinden.

De onderzoekster bedacht twee Facebookaccounts voor de niet bestaande twintig jaar oude Amanda Johnson. Haar favoriete muziek is Lady Gaga, ze leest Twilight en haar lievelingsfilm is The Notebook. Even terzijde: het is en langdurig proces om van een onderzoeksopzet tot een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift (Psychology of Popular Media Culture) te komen en daarom is dit profiel anno nu echt niet cool. Op het moment van het onderzoek wel. Het enige verschil tussen de twee accounts was de profielfoto. De ene Amanda droeg een sexy rode jurk met gezellig decolleté, de andere droeg die spijkerboek en het hooggesloten shirt.

58 tienermeisjes tussen 13 en 18 jaar en 60 volwassen vrouwen tussen 17 en 25 jaar die niet meer op school zaten moesten de profielen beoordelen en cijfers van 1 tot 7 geven op gebied van uiterlijk, aardigheid en of ze dachten dat Amanda een taak uit kon voeren. Op alle drie de punten kwam sexy Amanda er beroerd van af, maar op gebied van wat capaciteit het allerslechtst. Wie mijn bijdrage op Joop over de rode jurk van een paar dagen geleden gezien, zal niet verbaasd zijn over de uitkomst van dit onderzoek. Het oordeel loog er niet om. Sexy is niet populair onder vrouwen.

Hoe de jongens op school erop reageren vertelt het onderzoek niet, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Die vinden de bikini en de rode jurk wel leuk, maar dat oordeel zal waarschijnlijk omslaan als ze geen kans blijken te maken bij de sexy Amanda.

Een aantrekkelijk uiterlijk lijkt voor vrouwen een enorm kapitaal, maar het komt met een behoorlijk pakket aan nadelen. In de groep word je buitengesloten en in je eentje is het niet leuk in deze wereld. Mocht je dan ook nog jezelf van je meest sexy kant laten zien, dan word je dat niet in dank afgenomen. De sociale druk laat je merken hoe je je moet gedragen. En als dat niet voldoende is, dan hoor je het wel van de onderzoekers. Die waarschuwen de meisjes over de gevolgen van hun gedrag. “We moeten echt jonge meisjes en vrouwen waarschuwen dat Facebook een publiek forum is”, zeggen ze en Facebook staat natuurlijk voor alles waar je in het openbaar verschijnt. Mij lijkt de discussie over aan welke normen de rol van de vrouw moet voldoen om in de groep geaccepteerd te worden en waarom het bijna onmogelijk is om jezelf te zijn omdat je altijd beoordeeld wordt veel interessanter.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)