Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shit, heb ik de deur wel op slot gedaan?

  •  
10-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
963 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over dwanggedachten
Vraag je je steeds af als je van huis bent of je de achterdeur wel hebt afgesloten? Dat is een dwanggedachte. Telkens moet je eraan denken. Had je het gas wel uitgedraaid toen je wegging? Wees gerust, je bent nog niet rijp voor behandeling. 94 procent van de wereldbevolking heeft weleens dwanggedachten en dwangbeelden. 777 studenten in 13 landen (Canada, Argentinië, Australië, Frankrijk, Griekenland, Hong Kong, Iran, Israël, Italië, Sierra Leone, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten) deden aan een onderzoek mee en nu weten we: het is heel menselijk.
Een artikel over het onderzoek staat in het Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders. Ten eerste is het grappig te zien hoe gespecialiseerd de wereld van wetenschappelijke tijdschriften is geworden. Het staat niet in het tijdschrift voor psychiatrie of het tijdschrift voor klinische psychologie of weet ik wat voor algemener soort tijdschrift. Nee, er is waarschijnlijk een wetenschappelijk tijdschrift voor elke mogelijke klacht.
Zeven keer de voordeur controleren De titel verraadt ook een beetje wat de onderzoekers gedacht moeten hebben: is er verband tussen dwangmatige stoornissen en obsessieve dwangmatige stoornis (OCD)? En is er iets waardoor we begrijpen waarom mensen met dwangmatige gedachten, mensen worden die van die gedachten last gaan krijgen en zo bijvoorbeeld steeds hun handen moeten wassen, zeven keer de voordeur controleren voor ze kunnen vertrekken, of die de gedachte om iemand te vermoorden niet uit hun hoofd kunnen krijgen en uiteindelijk verlost willen zijn door dat dan maar te doen?
Om maar snel het antwoord te geven: het onderzoek geeft geen antwoord op die vraag. Wel weten we nu dat dwangmatige gedachten erg vaak voorkomen. Althans bij studenten. We weten niet of het vaak voorkomt bij mannen en vrouwen die niet de hele dag met hun hoofd bezig zijn, omdat ze ouder zijn en geleerd hebben om bij de minste of geringste neiging aan zoiets te gaan denken de knop om te zetten zodat ze er nooit last van krijgen. Maar de onderzoekers doen maar weer gewoon of wat je bij studenten vindt voor de hele wereldbevolking geldt.
Levendige verbeelding Mocht ooit blijken dat toch iedereen zulke gedachten heeft, wat betekent dat dan? Niets. Het komt gewoon doordat mensen een levendige verbeelding hebben. Allerlei mogelijkheden komen bij je op. Je staat op de zevende verdieping op een balkon en je denkt aan de mogelijkheid eraf te springen. De gedachte alleen al is beangstigend.
Zelf heb ik als vaak terugkerende dwanggedachte dat ik met de auto achteruit moet rijden en ik slecht zicht heb op wat er vlak achter mijn auto gebeurt, waardoor ik een kind aanrijd. Vroeger was het mijn eigen zoon. Tegenwoordig zijn het vaak mijn kleindochters. Heel beangstigend. Niets aan de hand echter. Het maakt je hoogstens wat waakzamer.
Wat zijn nu jouw obsessieve gedachten? Leuk gespreksonderwerp. Het onthult misschien wel iets over waar je prioriteiten liggen.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht
 
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.