2.866
37

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Shit, ik heb geen bikini body

Wie geen maatje 36 heeft is dik en lui want afvallen is hartstikke makkelijk

In het vliegtuig naar Marokko bladerde ik heerlijk door een aantal tijdschriften. Om mijn ziekelijke fascinatie voor het nieuws wat te temperen – mijn iPhone is bijna letterlijk aan mijn hand vast geplakt zodat ik altijd en overal op de hoogte kan zijn van de laatste ontwikkelingen – had ik flink ingeslagen. Van Marie Claire tot Cosmopolitan, van Glamour tot Vogue: alle Nederlandstalige modebladen zaten in mijn handtas. Zo had ik wat luchtigs te lezen en zou ik nieuws en meningen even een week links kunnen laten liggen. Ik had er zin in: een hele week opgaan in modetrends en platte “celebrity gossip” om me daarna weer fris en fruitig te kunnen vastbijten in Egypte en al wat de klok slaat.

Maar nog voordat het vliegtuig het Franse luchtruim in vloog sloeg de paniek al toe. Niet de turbulentie deed me deze keer peentjes zweten maar de realisering dat ik compleet vergeten was tussen de bedrijven door een bikini body te kweken. De Cosmopolitan riep dat ik “Blij met mijn body” had kunnen zijn als ik het “Minder-moeite-meer-effect-bikiniplan” had gevolgd. Shit, te laat. Ook de Marie Claire had het strand in zicht en bood een “strak plan voor dat bikinilijf” aan. Glamour belooft zelfs “je mooiste lichaam ooit, zonder dieet of sportschool”. Hoe had ik – miss altijd-en-overal-van-op-de-hoogte – dit kunnen missen?

#sarcasmeuit

De redacties van de modebladen hebben een gigantisch gebrek aan creativiteit. Jaar in jaar uit worden de lente en zomeredities gevuld met tips en tricks om makkelijk af te vallen. Artikelen over de heilzame werking van grapefruit en olijfolie worden gerecycled, volwassen vrouwen krijgen nogmaals uitleg over hoe ze het best hun benen kunnen ontharen – alsof het een hele operatie is, alle hens aan dek! – en tot slot wordt er langs de kantlijn ook aandacht besteed aan een dikkerdje dat wél lekker in haar vel zit. Zo, check, de redactie valt geen kortzichtigheid meer te verwijten. Feit blijft echter dat ‘slank, slanker, slankst’ als  ideaal naar voren wordt geschoven. En wie geen maatje 36 heeft is dik en lui want afvallen is hartstikke makkelijk. En leuk!

“Hasna, jij behoort niet tot de doelgroep”, verzekerde mijn reisgenoot me. Even knikte ik tevreden en dacht “ja, ik trap niet in al deze rotzooi, daar ben ik veel te slim voor”. Maar als ik heel eerlijk ben, is dat niet waar. Ik las de tijdschriften van voor tot achteren uit en bij de belofte dat je centimeters kwijt kunt raken door op een dure trilplaat te gaan liggen, bleef ik even hangen. Zou het?

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Dit artikel staat ook op de website van Hasna

cc-foto: Peter Lee

Geef een reactie

Laatste reacties (37)