2.041
52

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Simpel en eenvoudig

Geert wast zijn handen in onschuld en heft ze vervolgens ten hemel om ze  te laten drogen

Het is goed mis in de PVV-fractie. Er is geen sprake van een enkele rotte appel maar van een hele misoogst. Inmiddels is er met zo’n tien kandidaten van de oorspronkelijke kieslijst iets aan de hand. Van simpele leugens tot ernstig geweld.

Zeven van de verdachten hebben het tot in de Kamer weten te schoppen. Ze vormen bijna een derde van de fractie. Goed voor, om het in Wilders eigen termen te beschrijven, een half miljoen bedrogen kiezers. Want die kiezers wilden natuurlijk geen types die liegen om aan een felbegeerd baantje te komen, of die hun vriendin mishandelen met de woorden ‘ik hoop dat je nooit meer een kind kan krijgen’. De PVV-stemmer heeft juist op hen gestemd om verlost te worden van dat soort types.
Geert wast ondertussen zijn handen in onschuld en heft ze vervolgens ten hemel om ze  te laten drogen. Hij kiest automatisch voor de slachtofferrol die hem zoveel sympathie en onverdiend vertrouwen van de argeloze kiezer heeft opgeleverd. Ik kan er niets aan doen, zegt hij. Hij heeft geen tijd, geen geld om al die mensen te screenen.
Maar is dat wel zo?
Geert schept graag op over zijn ‘zaterdagklasjes’, intensieve trainingen waardoor hij zijn kandidaten goed leerde kennen. Zou Geert geen mensenkennis hebben? Een rotte of beurse appel niet herkennen als hij ‘m in zijn handen krijgt?
En had hij echt wel zo weinig tijd? Waarom besteedde hij die zo schaarse tijd dan aan een vervolg op Fitna, een project dat in Nederland nauwelijks iets heeft losgemaakt? Waarom stortte hij zich op zeer goed betaalde lezingentoernees in het buitenland? Waarom ging hij speechen in New York en Berlijn (beide op zaterdag) terwijl hij hier zijn partij moest opbouwen? Waarom heeft hij de tienduizenden dollars die betaald zijn voor zijn Amerikaanse optredens niet aangewend voor screening? Wil hij dan echt alleen zijn eigen zakken vullen net als Lucassen die door hem de Kamer is binnengehaald?
Geert Wilders heeft een grote mond, een zéér grote mond. Niemand behalve hij en zijn 1,5 miljoen kiezers snappen hoe het moet in Nederland. En altijd zijn volgens hen de oplossingen simpel en eenvoudig. 
Het zijn juist de problemen van de PVV die simpel en eenvoudig zijn. Waarom kan Geert die eigenlijk niet gewoon even oplossen?

Geef een reactie

Laatste reacties (52)