1.739
49

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Slachtoffers sanctiebeleid hebben recht op compensatie

Het zou bitter zijn als jij – vanwege de confrontatie met Poetin van je baan beroofd – door een of ander nest van de gemeente de mantel uitgeveegd krijgt omdat je niet hard en breed genoeg solliciteert

De beginnende handelsoorlog tussen de EU en Rusland gaat tienduizend banen kosten, voorspelt de ING maar “de consument” profiteert ervan. Omdat Poetin zijn neus ophaalt voor onze landbouwproducten,storten de prijzen daarvan in. Op de gewone warenmarkt zal dat het eerst merkbaar zijn, meldt De Telegraaf.

De verwachte prijsdalingen zijn niet het gevolg van ontwikkelingen op de markt maar van politieke besluiten. In de hoofdsteden van Europa heeft men besloten zich schrap te zetten tegen de pretenties van Rusland dat zich zijn invloed op de Oekraïne niet laat ontnemen. Van gewaardeerde handelspartner verandert het land snel in een concurrent en een tegenstander. Rusland, sinds de ondergang van de Sovjet Unie een geslagen hond, wordt plotseling weer gezien als een gevaarlijke beer. Ongetwijfeld zit men nu al in Den Haag aan de begroting voor 2015 te sleutelen: het budget voor defensie gaat bij  nader inzien toch maar omhoog met een verwijzing naar de dreiging uit het oosten.

Is het wijsheid om een confrontatie met Rusland aan te gaan? Daar gaat dit stukje niet over, wel over de gevolgen, en de klappen die sommige sectoren van onze economie worden toegebracht. Die zijn net zo onverdiend als de vruchten die – De Telegraaf dixit – de consument op de markt plukt.  Hier dient een belangrijk principe opgeld te doen: als de natie een politieke confrontatie aangaat, dient de natie als geheel daarvan de kosten te dragen. Er zijn allerlei mogelijkheden om de slachtoffers van de handelsoorlog te compenseren voor hun verliezen. Het financieringstekort zou er voor mogen stijgen en als dat echt taboe is, dan kan een extra crisisheffing soelaas bieden om de “sanctiewinsten” af te romen en de getroffenen schadeloos te stellen. We zitten allemaal in dezelfde boot.

Natuurlijk is er hier een rol van de Europese Unie want de lidstaten horen elkaar in dit verband te steunen en elkanders lasten te dragen.  Anders is dit samenwerkingsverband geen knip voor de neus waard. Maar dat is voor Den Haag geen reden om te talmen of te weigeren om voor de Europese troepen uit te lopen. Het is niet aanvaardbaar om bepaalde categorieën van de bevolking te vertellen dat zij om vaderlandslievende reden failliet moeten gaan nu de regeringen van Europa uit machtspolitieke overwegingen ineens de marktontwikkelingen verstoren.

Zo zijn wij niet getrouwd. En wie daar bezwaar tegen maakt, moet maar eens bedenken hoe hij zich voelen zal als nieuwe sancties hem zijn omzet of zijn baan kosten. De meeste mensen zitten tegenwoordig voor ze het weten in de bijstand en het is toch bitter als jij – vanwege de confrontatie met Poetin van je baan beroofd – door een of ander nest van de gemeente de mantel uitgeveegd krijgt omdat je niet hard en breed genoeg solliciteert.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (49)