719
19

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Slagveld leeg? Hoezo?

Waar de verkiezingen over zouden moeten gaan

Volgens Francisco van Jole op joop.nl eerder deze week blijft het politieke slagveld leeg, gaan de verkiezingen nergens over. Ik moet toegeven dat de lijsttrekkers – want daar gaat het om, de rest speelt in ons politiek bestel nauwelijks mee, of het moet de nummer 4 van de PvdA zijn die acuut kiezers wegjaagt – weinig inspirerend zijn.

Maar van Jole mist op zijn minst twee onderwerpen:

1: Gaan we de inkomensbelasting voor de hoogste schijf verhogen, en zo ook: wat doen aan de inkomstenkant van het begrotingstekort?
2: Ben je voor of tegen het afknijpen van de economie door aan de drie procent norm (of de 18 miljard, de VVD in Ryan-modus liefst 28 miljard) vast te houden of ga je juist investeren?

En vooruit, een derde onderwerp:
3: Kunnen we die regressieve BTW-verhoging even terugdraaien in een tijd waarin consumenten toch al koopstaking houden?

Op deze belangrijke terreinen lijkt me de scheiding der geesten (en belangen) overduidelijk. Maar laten we het persoonlijk maken. Waar de verkiezingen over zouden moeten gaan zijn drie personen die met elkaar te maken hebben:

1: Het mislukte premierschap van Mark Rutte. Twee jaar zoete broodjes bakken met de haatzaaier en wat hebben we ervoor teruggekregen? Niets, of het moet de hoogste werkloosheid zijn sinds de jaren negentig en het bewustzijn dat liberalisme en de VVD niets met elkaar te maken hebben. Het is onbegrijpelijk dat hij niet steviger aangevallen wordt over zijn getoonde gebrek aan politieke moed.
2: De Kunduz-klungels, Sap en Pechtold, hebben zich twee keer in het pak laten naaien door de gevestigde machten en Rutte gered van zijn eigen onmacht – waarna iedereen in de campagne weer kon zeggen dat hij de afgesproken Kunduz klungelbrij weer zou terugdraaien en Rutte er florissant bijzit, om straks met diezelfde Kunduz klungels gezellig te gaan regeren.

En misschien kunnen de media die Wilders nu eindelijk eens kunnen interviewen in plaats van kritiekloos zijn tweets plaatsen (en dat tot nu toe knullig deden, Twan Huys uitgezonderd) hem eens vragen hoe hij dat gedacht had, uit de EU? Een einde aan het vrij verkeer van personen en goederen? Of enkel loos gebrul over euro inkomens?

Geef een reactie

Laatste reacties (19)