Laatste update 11:20
10.930
74

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Slappe Halsema geeft vrij baan aan straatterreur

De activisten van Extinction Rebellion hebben ongetwijfeld de beelden gezien van wat nu al 'de slag om het Malieveld' heet

Amsterdam is opnieuw in de ban van de straatterreur. Dat is de schuld van burgemeester Femke Halsema die vanuit haar linkse ideologie alleen maar over het bolletje weet te aaien, zodra zij maar tuig ontwaart. Je kon van verre al zien aankomen wat die gasten van Extinction Rebellion van plan waren. Met veel moeite is dan van mevrouw een verbod los gekregen om de Stadhouderskade, die wezenlijke verkeersader voor heel Nederland, af te sluiten.

De ‘dames’ en ‘heren’ van de klimaatterreur zijn toch de stad ingetrokken. En dan dwingt het kneiterlinkse Amsterdamse gemeentebestuur de politie om tegen haar eigen instincten in met dit schorem in gesprek te gaan. Er schijnt uren overlegd te zijn, voordat eindelijk de arrestaties begonnen en veel van deze zogenaamde idealisten terecht kwamen waar ze thuishoren: in het cellencomplex van Schiphol-Oost.

Het is wel een treffend verschil met de manier waarop de boerendemonstratie van afgelopen dinsdag is aangepakt. Deze maandag verschijnt een aantal van deze zogenaamde landbouwers voor de rechter-commissaris, die ongetwijfeld hun voorarrest zal verlengen. Het is tenslotte niet niks om door met tractoren langzaam te rijden de grootste ochtendspits uit de vaderlandse geschiedenis te veroorzaken. Dit kaas- en broodvolk heeft honderdduizenden onschuldige automobilisten in levensgevaar gebracht en betaalt daarvoor nu de prijs.

We hebben van het weekend allemaal gezien hoe menig agrariër vreselijk op zijn neus keek, toen de politie, versterkt door ME, op de erven verscheen om daar trekkers in beslag te nemen die voor hun gewelddadige en vergunningsloze optreden waren gebruikt. Ja, heren van de riek en dorsvlegel, die camera’s hangen niet voor niets langs de snelwegen. En de drones die jullie van bovenaf begeleidden, daarvan dachten jullie zeker dat ze voor het mooi waren?

De activisten van Extinction Rebellion hebben ongetwijfeld de beelden gezien van wat nu al ‘de slag om het Malieveld’ heet, het optreden van de Haagse ME toen de boeren in weerwil van het verbod met honderden trekkers tegelijk op het Malieveld probeerden te parkeren. En ze wisten: die slappe Halsema durft dat niet aan. Die komt hoogstens met een verbod om een of andere verkeersader af te sluiten. En ze kregen gelijk.

Amsterdam is een chaos. Terwijl verleden week dinsdag de boeren leerden wat het betekent als de orde wordt hersteld.

Je schaamt je voor je paspoort als je ziet hoe de hoofdstad er deze maandag bij ligt, maar dan denk je aan de kloeke gezagshandhaving in Den Haag en op de snelwegen van afgelopen dinsdag.

Dan ben je toch weer trots dat je Nederlander bent.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (74)