Laatste update 22 juli 2016, 12:29
2.367
114

live bij De Gids FM op Radio 1

Slavernijverleden dreigt afgeschaft te worden

Kabinet wil subsidie aan Instituut Slavernijverleden stoppen. In het Joopdebat bestuursvoorzitter Eddy Campbell en oud-PVV'er Hero Brinkman

Het voortbestaan van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) is in het geding. Het kabinet wil de subsidie aan het instituut per 1 januari 2013 stop zetten. Zeven oud-minister schreven een brandbrief aan het kabinet. Het slavernijverleden is veel te belangrijk om op die manier als het ware af te schaffen. In het Joopdebat discussieert bestuursvoorzitter Eddy Campbell met oud-PVV’er Hero Brinkman.

Het NiNsee kreeg in juni 2011 te horen dat het niet veel langer op overheidssubsidie kon rekenen. Bestuursvoorzitter Eddy Campbell sprak van een “barbaarse daad” en noemde staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) een onbetrouwbare partner. De regering had in 2007 namelijk een keiharde garantie gegeven dat het instituut kon worden voortgezet. 

Daaraan herinneren ook de oud-bewindslieden Zijlstra in hun brief. Onder de indieners zijn ook vertegenwoordigers van de huidige coalitiepartijen Sybilla Dekker (VVD) en Ank Bijleveld (CDA). Samen met Roger van Boxtel (D66), Andre Rouvoet (ChristenUnie), Jetta Klijnsma (PvdA), Rick van der Ploeg (PvdA) en Medy van der Laan (D66) onderstrepen zij het belang van het onder de aandacht brengen en houden van dit lang verzwegen en omstreden deel van de vaderlandse geschiedenis, zo is op de site van NiNsee te lezen. 

In het Joopdebat van donderdag 5 april discussieert Eddy Campbell met Tweede Kamerlid en oud-PVV’er Hero Brinkman, die vindt dat het Instituut opgeheven kan worden. Volg het debat vanaf 11.45 op DeGids.fm

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (114)