1.652
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Slecht seksleven? Eet meer appels!

Onderzoek wijst uit: dagelijks appels eten is goed voor je seksleven. Of ligt de werkelijkheid toch iets genuanceerder?

Dames, eet u wel genoeg appels? Onderzoekers van het Santa Chiara regionale ziekenhuis hebben namelijk ontdekt dat dagelijks appels eten erg goed voor het seksleven is. Betere seks met elke dag een Granny Smith of een Pink Lady.

De onderzoekers vroegen aan 731 vrouwen tussen 18 en 43 jaar een test in te vullen waarmee de kwaliteit van het seksleven kan worden beoordeeld. Ook werden aan hen vragen gesteld over hun eetgewoonten en met name hoeveel appels ze aten. Op basis van deze gegevens deelden ze de vrouwen in twee groepen in: vrouwen die meer dan eens per dag een appel eten en vrouwen die minder dan een appel per dag eten.

Wat een wonder, de vrouwen die meer dan een appel per dagen eten blijken een beter seksleven te hebben. De onderzoekers van Santa Chiara denken dat het komt door de polyfenolen die in fruit, rode wijn en chocolade zitten. Polyfenolen zijn sterke anti-oxidanten en die zouden voor een betere doorstroming van de geslachtsdelen leiden.

Dit soort onderzoek bereikt zelfs de beste kranten en is op alle websites terug te vinden. Om te beginnen is de test om de kwaliteit van het seksleven te meten onzinnig. Het is de Female Sexual Function Index waarin een aantal stomme vragen zijn opgenomen. Onbegrijpelijk dat die test serieus wordt genomen, want je loopt al snel het risico dat je slecht scoort.

Verder is seksueel gedrag iets dat met zoveel verschillende factoren samenhangt dat je altijd wel iets uit zulke onderzoekjes krijgt, maar meestal hangt het dan samen met heel andere zaken dan met polyfenolen. Weinig fruit eten kan samenhangen met sociaal-economische status, met een druk leven waarin geen tijd is voor verse producten. Met een beetje fantasie krijg je in de kortste keren een hele lijst.
Misschien kun je de volgende keer als je iets goed hebt te maken met je vrouw de bloemen wel achterwege laten en een mandje appels mee naar huis nemen. Ideaal voor goedmaakseks.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)