1.454
35

Tekstschrijver en vertaler

Allard van Gent woont sinds 1 april 2011 in Berlijn en is tekstschrijver en vertaler. Meer informatie over zijn werk in Berlijn staat op de website http://www.tekstschrijver-duitsland.com/

Slecht weer op komst

Moeten we niet geinformeerd worden over de gevolgen van heftige explosies op de zon? 

De aarde wordt niet vernietigd. Dat schrijft NASA vandaag op haar website en bedoelt daarmee dat de zonnevlammen, die qua heftigheid blijven toenemen, de aarde fysiek niet kunnen vernietigen. Het is goed dat de ruimtevaartorganisatie dit vermeldt. Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon.

Het is interessant dat NASA nu begint met het verspreiden van concrete informatie over dit fenomeen en de mogelijke gevolgen ervan. Persoonlijk vind ik dat de informatievoorziening vanuit een dergelijke organisatie rijkelijk laat op gang komt, maar liever laat dan nooit. NASA schrijft in het bericht dat het “slechte ruimteweer” natuurlijk wel gevolgen kan hebben voor onze planeet. Satellieten kunnen uitvallen, net als de transformatoren van de hoogspanningsnetten. “In een toenemende technologische wereld, waarin bijna iedereen afhankelijk is van mobiele telefoons en GPS-systemen, niet alleen in de auto maar ook bij vliegtuignavigatiesystemen en in de extreem accurate klokken waarvan financiële transacties afhankelijk zijn, is het ruimteweer een serieuze aangelegenheid”, aldus NASA. Vandaag de dag telt iedere seconde bij de wereldhandel, dus een storing van de met gps gesynchroniseerde klok kan in mijn ogen desastreuze gevolgen hebben. Daar hoef je geen expert voor te zijn om dat in te zien.

NASA geeft aan dat, net als bij een orkaan, er voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden. Zo krijgen elektriciteitsbedrijven, piloten en ruimtevaartorganisaties tijdig waarschuwingen. Die waarschuwingen zijn gebaseerd op gegevens van het MOAA’s Space Weather Prediction Center. Het bericht van NASA eindigt zoals het begint; de wereld kan niet vernietigd worden door zonnevlammen.

Nu ben ik geen doemdenker, maar als op veel plekken de stroom uitvalt en gps-systemen niet meer werken, om het maar even kort door de bocht samen te vatten, dan is de aarde weliswaar nog intact, maar de gevolgen voor de mensen zijn dan toch immens. Ik ga niet opnoemen wat de consequenties kunnen zijn, want dat kan leiden tot paniekvoetbal en sensatie. Om die reden schrijft NASA waarschijnlijk ook met de nodige voorzichtigheid over de zonnevlammen, die eind dit jaar het heftigst zullen zijn, maar….. “the sun’s flares are not physically capable of destroying Earth.”

Ik vind dat het nu wel tijd wordt dat ook overheden, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse overheid, hun burgers iets meer informatie geven over de maatregelen die zij wel of niet hebben getroffen in het geval van zeer heftige explosies op het oppervlak van de zon. Ik ga ervan uit dat er in regeringskringen al lang over dit onderwerp is gesproken en dat er ook noodscenario’s in de la liggen. Dat vind ik prima en het lijkt me meer dan logisch. Maar ik vind dat de burger nu ook wel geïnformeerd mag worden, juist om geen sensatie te veroorzaken.

Dat lijkt me niet te veel gevraagd.


Laatste publicatie van Allard van Gent

  • Op Koers

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (35)