1.127
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Slechte gewoontes

Als je gedrag wilt veranderen om gezonder te leven, zorg dan dat je bepaalde gewoontes krijgt

Wilskracht wordt wat overschat als het aankomt op gezonde leefstijl. Probeer dat echter maar eens aan de man of vrouw te brengen. Voor het gemak individualiseren we alles en als je wat dikker bent of je rookt dan staan we al snel met commentaar klaar: geen wilskracht.

Dat geldt voor de ‘anderen’ en als het onszelf overkomt dan excuseren we onszelf met het verhaal over hoe druk we zijn, zodat we nergens aan toe komen, gestrest zijn en daarom een klein beetje ontsporen. Onzin, zeggen onderzoekers. Het gaat uitsluitend om je gewoontes en als die gezond zijn, dan zit je wel goed.

Onderzoek bij studenten laat zien dat de kans dat we onze eigen gezondheid saboteren als we onder stress zitten net zo groot is als dat we het juist niet doen. Het ligt er simpel aan wat we ons tot gewoonte hebben gemaakt. Studenten die ongezonde gewoontes hadden gedroegen zich in periodes van stress nog ongezonder, en studenten die gezonde gewoontes hadden gedroegen zich in tijdens van stress net zo gezond als in tijden dat het niet zo spannend was.

Verbazend? Misschien voor mensen die overspannen verwachtingen hebben van onze vrije wil. Die vrije wil is echter zo vrij niet als we denken en we reageren in eerste instantie automatisch op veranderingen. Voor we iets doen helemaal bij onszelf te rade gaan en overwegen wat we zullen doen zit er niet in. Dat duurt te lang. We moeten sneller reageren en dus doen we wat we gewend zijn.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook: als je gedrag wilt veranderen om gezonder te leven, zorg dan dat je bepaalde gewoontes krijgt. Het is het gemakkelijkst als je dat al gedaan hebt terwijl je jong bent. Opvoeding noemen ze dat geloof ik. Als je dat op oudere leeftijd wilt doen, help jezelf dan met vaste tijdstippen, vaste plekken, vaste rituelen zodat die gewoontes als het ware worden opgehangen in je leven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Onzinonderzoeken

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie