Laatste update 12:29
6.964
38

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Slechte seks is doodzonde

Het is ontzettend jammer dat het enige genotsmiddel dat niet slecht is voor de gezondheid (mits veilig uiteraard) in zoveel gevallen uitloopt op een deceptie

‘Slechte seks is als slechte pizza: stiekem nog steeds best goed.’ Het is een cliché dat je louter uit mannenmonden hoort en daarmee haarfijn de verschillen blootlegt tussen mannelijke en vrouwelijke ervaringen. Uit onderzoek blijkt dat heteromannen een veel nauwere betekenis van het begrip ‘slechte seks’ hanteren. Niet klaarkomen valt er bijvoorbeeld onder, wederzijds gestuntel, erectieproblemen of seks met iemand die er als een natte dweil bij ligt.

Voor vrouwen geldt bovenstaande natuurlijk ook, maar daarnaast is er nog een heel scala aan andere mogelijkheden. Seks waarbij iemand stiekem op het laatste moment het condoom afdoet bijvoorbeeld, zodat je vervolgens bij de GGD mag gaan vragen wat je nu weer aan je oude fiets hebt hangen. Seks die je eigenlijk niet wilt, maar waartegen je ook niet goed nee durft te zeggen. Of seks waar je juist enorm naar hunkert, maar waar je niet van kunt genieten omdat het te veel pijn doet.

Cc-foto: Djuliet

Het is ontzettend jammer dat het enige genotsmiddel dat niet slecht is voor de gezondheid (mits veilig uiteraard) in zoveel gevallen uitloopt op een deceptie. Daarom zou het fantastisch zijn als we –   naast de bestaande voorlichting over reproductie en de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen – ook met onze kinderen zouden praten over genot. Over het kennen van je eigen lijf. Over grenzen en hoe je die aangeeft danwel herkent. Over hoe seks waar alle partijen enthousiast mee instemmen, de enige seks is die de moeite waard is om te hebben.

Ik denk dat we de volgende generatie daarmee een hoop ellende kunnen besparen, ongeacht hun gereedschap. En wie weet, krikken zij dat diepe dal in het landelijk gemiddelde dan wel weer terug omhoog.

Deze column werd afgelopen vrijdag uitgesproken in De Nacht van de Radio op Radio 1. Terugluisteren kan hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)