Laatste update 17:24
4.316
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Sloeg de bliksem in toen Rutte en Bolsonaro elkaar in de ogen keken?

Het is een fascinerend teken des tijds: Mark Rutte, die breed glimlachend de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de hand geeft

Het is een fascinerend teken des tijds: Mark Rutte, die breed glimlachend de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de hand geeft. Bolsonaro, de bewonderaar van het kwaadaardige militaire regime dat Brazilië een kwart eeuw heeft geteisterd, de homohater, de vijand van het regenwoud en het milieu, de fascist. Onze premier wijdde er zelfs een tweet aan.

De nieuwe president wil van zijn land een walhalla maken voor het bedrijfsleven. Misschien, zo hoopt Rutte, kan Nederland hem daarbij helpen. Wie een beetje historisch besef heeft, moet daarbij denken aan de gouden eeuw. Toen verklaarde een koene zeekapitein dat hij desnoods naar de hel zou varen als hij daar twee stuivers kon verdienen. In die geest handelde Rutte. En niet alleen dat. Nederlanders zijn traditioneel beterweters. Zij hebben een woord voor de wereld. Zij dienen iedereen ongevraagd van advies. Ook nu weer.

Rutte impliceert dat hij beter weet dan Bolsonaro hoe je van Brazilië het Walhalla voor het bedrijfsleven kunt maken. Akelige vingertjeswijzer. Dat zou je allemaal kunnen denken. Maar de lichaamstaal brengt een heel andere boodschap. Die twee staan op een heel bijzondere manier naast elkaar. Vaak wordt gezegd dat de ergste homohaters zo te keer gaan om hun eigen geaardheid te overschreeuwen. Is dat hier ook het geval? Sloeg de bliksem in toen deze twee staatslieden de blik op elkaar vestigden? Kijk nog eens naar die pose en oordeel zelf.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)