918
21

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Sluit bekende relschoppers preventief op tijdens jaarwisseling

Wij kunnen de hulpverleners niet langer zonder steun vooraf laten opdraaien voor het geteisem.

cc-foto: Martin de Witte
cc-foto: Martin de Witte

Beste mensen,

Vandaag is de vierde dag na de jaarwisseling en onze agenten zijn nog bezig de scherven te verzamelen. Burgemeesters en bewoners, het is tijd voor enkele gedachten over ons volksfeest. Het zijn de agenten immers die ons nachtelijk feest mogelijk maken, samen met de brandweerlieden, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners. Ook als de nacht vordert, de drankvoorraad de bodem bereikt en jongemannen beginnen te ontsporen.

De gezinnen van de hulpverleners dragen bij aan ons feest.  Terwijl wij de straat op gaan om onze buren gelukkig Nieuwjaar te wensen, vieren zij Nieuwjaar zonder partner, vader of moeder, want die houden buiten het Nieuwjaarsgeweld voor ons in toom. Daar beginnen de politie, de brandweer en de hulpverlening al maanden tevoren mee. De roosters worden opgesteld, de scenario’s uitgewerkt en de draaiboeken geoefend. Vaak met actieve inzet van de burgemeesters.

Wij kunnen de hulpverleners niet langer zonder steun vooraf laten opdraaien voor het geteisem. Want na al die jaren weten wij precies wie de feestverstoorders zijn en waar ze wonen. Is preventief oppakken voor sommigen te zwaar, leg dan huisarrest op. Dat is het zachte van hard.

Want het klinkt misschien hard en onverdraagzaam, iemand een maatregel opleggen nog voor die de fout in gaat die hij eerder beging, wie weet heeft hij zijn leven gebeterd, maar het is zacht en barmhartig voor alle andere inwoners die veilig willen feesten, vrij en frank samen met hun buren en vrienden. Dat is wat de burgemeester doet met preventieve maatregelen, ervoor zorgen dat de inwoners deze feestnacht niet zorgelijk aan hun huis gekluisterd zitten, uit angst voor vernielingen en geweld.  Dat zij samen met anderen de deur uit komen, om op straat te genieten van het vuurwerk en samen het nieuwe jaar warm en vredig kunnen beginnen.

Met de beste wensen!

Geef een reactie

Laatste reacties (21)