247
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sms-jes maken ons eerlijker

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Antwoorden via sms zijn eerlijker dan IRL. Maar geldt dat bij alle vragen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je de waarheid wilt horen, stuur mensen dan je vraag via een sms en laat ze weten zo ook het antwoord te willen krijgen, want in een sms’je blijken mensen vaak eerlijker.

Tenminste, dat is wat research dat op een bijeenkomst van de The American Association of Public Opinion Research gepresenteerd werd suggereert. Men dacht eigenlijk dat mensen die sms’en niet zo eerlijk zouden zijn, omdat je op die manier een database aan vertrouwelijke informatie creëert waarin antwoorden heen en weer precies zijn vastgelegd. En anderen kunnen dat dan zo maar zien, je eraan herinneren en je om een verklaring vragen.

De onderzoekers vonden echter dat berichten via een tekstberichtje eerlijker en preciezer zijn en niet zo vaak vage en erom heen draaiende reacties, waarmee je niets kunt beginnen.

Toen ik de vragen zag die gebruikt waren om dit onderzoek te doen was ik ineens een stuk minder onder de indruk van de uitkomsten. “Hoe vaak ga je ongeveer in een doorsnee week trainen?” Wie zou er nu over zo iets liegen? Ze zouden het eens met deze vraag moeten proberen: “Heb je je partner wel eens bedrogen?” Ik ben benieuwd hoe het onderzoek dan gepresenteerd zou zijn.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Emotionele intelligentie

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie