5.020
85

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Smullen van arrestaties bij de intocht: zo gaat het van kwaad tot erger

'Ondertussen gebruiken beide partijen hun naar eigen smaak verdraaide versie van de intocht om de gemoederen verder op te zwepen. Iedereen liegt en overdrijft er op los'

Als je bloggend en twitterend Nederland moest geloven, dan was het in Gouda zaterdagmiddag net Noord-Ierland. Daar vinden elk jaar onder zware politiebewaking Oranjemarsen plaats: voorafgegaan door vrolijke pijpers trekt een gekostumeerde stoet door de stad om de overwinning van onze bloedeigen stadhouder Willem III op de Ierse katholieken te herdenken. In 1690. Dat wordt door die laatsten als een zware provocatie gezien en een hervatting van het bloedige geweld tussen katholieken en protestanten is op die dag dan ook nooit ver weg. Het NOS Journaal gaf voedsel aan die opvatting: er waren niet minder dan negentig arrestaties verricht, zowel onder de pro- als onder de anti-Pieters.

De beelden – bijvoorbeeld op GeenStijl – stelden gerust. Er vonden voor het Goudse stadhuis geen gevechten plaats. De politie pakte mensen op, de demonstranten zetten zich hevig schrap maar van hun kant werd geen geweld gepleegd, althans dat is niet op video vastgelegd. Ook de veelgeciteerde leuze “Sinterklaas bestaat niet” was nergens te horen, wel, “Zwarte Piet hoort niet”. Quinsy Gario, de aanjager van het protest tegen Zwarte Piet, tweette naar zijn internationale publiek dat de staat neonazi’s beschermde , terwijl antiracisten de schuld van de onrust kregen: “Clearly the state is protecting the neo-nazi’s in blackface while the dissidents are labeled as the troublemakers #zwartepiet” 

Waardige demonstratie
Hoe zeer het allemaal meeviel, bleek ook uit het feit dat de gearresteerden diezelfde zaterdag nog werden losgelaten, mét een forse bekeuring voor demonstreren op een verboden plek of wederspannigheid, dat wel. Als men de anti-Pieters had laten staan, was het wellicht nog een waardige demonstratie geworden. En de politie arresteerde net zo goed hooligans en uiterst rechtse demonstranten die van hun kant proberen Zwarte Piet voor hun sinistere doelstellingen te kapen.

Ondertussen gebruiken beide partijen hun naar eigen smaak verdraaide versie van de intocht om de gemoederen verder op te zwepen. Iedereen liegt en overdrijft er op los. Daar is niemand mee gediend. De geest is nog niet uit de fles, maar de kurk is losgewrikt en je hoort het ontsnappend gas al sissen. Als dit zo doorgaat wordt de intocht van Sinterklaas echt een Oranjemars, een manifestatie die jaarlijks rassentegenstellingen op scherp zet.

Heilloze strijd
De actie tegen Zwarte Piet blijft daarom een heilloze strijd, die alleen maar een vruchtbare voedingsbodem voor daadwerkelijk racisme schept en bovendien de aandacht afleidt van zaken waar het echt om gaat: discriminatie op de arbeidsmarkt, bij de toelating tot Nederland, bij het opsporingsbeleid. Het heeft weinig zin als autoriteiten van allerlei slag de poldertraditie indachtig met compromissen komen, zoals Clownpieten, Kaaspieten of Schoorsteenveegpieten. De tegenpartij wil geen geven en nemen. Men herkent zich alleen in een totale overwinning. De organisatie heet immers Zwarte Piet Niet.

Piet moet niet anders worden. Hij moet weg. Des te wanhopiger klampen de voorstanders zich aan hun idool vast, dat symbool van een onbezorgde jeugd in een veilige tijd zonder strenge ambtenaren die zeggen dat de de dagen van pamperen voorbij zijn en dat ‘zorgen voor’ plaats gaat maken voor ‘zorgen dat’. Zo gaat het van kwaad tot erger. Zo raakt het klimaat voorgoed vergiftigd. We hadden de leukste maskerade in de hele wereld. We krijgen er wrok voor in de plaats.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (85)