765
27

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Sneu hoe de VVD worstelt met de rechter flank

Iedere keer als het over moslims gaat, ziet de VVD zich genoodzaakt om een hijgerige reactie te geven 

Halalwoningen, gebouwd met gemeenschapsgeld! Schande, schreeuwt natuurlijk de PVV; belachelijk, roept de Telegraaf; wanstaltig, vindt Geenstijl; en niet blij mee, schrijft ook de Amsterdamse VVD.

Deze VVD heeft duidelijk weer alleen de kop van een krantenbericht gelezen, en zich vervolgens enorm lopen opwinden, zonder zich te verdiepen in het verhaal. En dat verhaal is als volgt:

Eigen Haard heeft een complex met huurwoningen vernieuwbouwd. Bij die verbouwing heeft de woningbouwcorporatie aan de oude bewoners gevraagd wat voor woonwensen zij hebben. Omdat veel van de bewoners moslims waren, vonden ze een schoenenkast, een extra kraantje voor reiniging in de badkamer, en een schuifdeur tussen woonkamer en keuken wel prettig.

Dat zijn nauwelijks wereldschokkende voorstellen. Sterker nog, het zijn woonwensen die voor veel grote gezinnen, ZZP’ers of studenten juist heel aantrekkelijk zijn – zoals ook blijkt in de berichtgeving van Eigen Haard en de PS van de Week. Maar met leaders en koppen als ‘Klein Mekka in West’, ‘Moslimwoningen in Amsterdam met een apart mannenvertrek’ en ‘Halalwoningen’ zet het Parool direct de toon. Nu heb ik inmiddels geleerd dat de journalisten van de stadskrant niet zelf de titels bedenken, maar dat daar één of andere ADHD’er zit die nieuws altijd probeert op te geilen met koppen die de inhoud volstrekt niet dekken.

Dat weet de Amsterdamse VVD ook, want een paar weken geleden baalde ze nog zo dat het voorstel van ‘hun’ wethouder Verkeer om meer ondergrondse parkeerplekken te bouwen voor stadsbewoners in de krant kwam met de kop ‘Amsterdamse vergunninghouders moeten met hun auto naar de Ring’ of zoiets.

Je zou verwachten dat de liberalen zich dus wat meer inlezen voordat ze een mening de deur uit slingeren. Dat deden ze echter niet, en dat is niet de eerste keer.

Eerder al wees ik erop dat iedere keer als het over moslims gaat, de VVD zich genoodzaakt ziet om een hijgerige reactie te geven. Het is sneu om ze zo te zien worstelen met hun rechtse flank. En het is ook doodzonde, want ze kunnen hun adem beter bewaren voor de echte problemen waar deze stad mee te maken heeft.

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Evelien van Roemburg. Volg Evelien ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (27)