499
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Snurkt uw kind?

Gezond Weetje van de Dag: Hoe medici ouders bang maken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Snurkende kleuters. Dat schijnt weer een nieuw probleem te zijn. Die arme kinderen zouden er gedragsproblemen door krijgen, variërend van adhd tot depressie

Wetenschappers weten niet waardoor kleuters snurken, maar gebrek aan slaap  zou een oorzaak kunnen zijn. Wat kinderartsen wel weten te vertellen is dat borstvoeding goed zou zijn om snurken bij kleuters te voorkomen, want kinderen uit armere gezinnen en kinderen die slechts kort borstvoeding krijgen zouden vaker snurken. Een ervaren kinderarts adviseert ouders naar een dokter te gaan en niet te denken ‘iedereen bij ons thuis snurkt, dus onze kleine vanzelfsprekend ook’.

Maar gelukkig, niet alle kinderen die snurken hebben gedragsproblemen en kinderen die verkouden zijn snurken ook. Het klinkt een beetje als het medicaliseren van het geluid van de ademhaling van kleuters: ouders bang maken dat er iets aan de hand kant zijn en het gevoel creëren dat alles een probleem kan zijn terwijl die artsen er ook verdomd weinig over lijken te weten.

Op die manier zijn we van wieg tot graf afhankelijk van een waakzame gezondheidszorg die tegen slechts een deel van de ziektes die ze signaleert ook een effectieve remedie heeft.

Eerder: Stress-syndroom PTSD niet alleen afhankelijk van gruwelijke ervaringen

Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)