771
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

So you think you can be the next popestar

Wedden dat we in een gedemocratiseerde kerk binnen de kortste keren een pausin zouden hebben?

Nu paus Benedictus terugtreedt, moet ik ineens denken aan de godsdienstlessen op het Sint Franciscuscollege. Iedere katholiek gedoopte kon paus worden, leerden wij daar. Dat de kardinalen altijd een hunner kozen was een kwestie van traditie, niet meer. Die kardinaalshoed hoeft overigens evenmin door bisschoppen te worden gemonopoliseerd. Hij geeft de verheffing in een soort kerkelijke adelstand aan. Ook leken zijn die glorie deelachtig geworden, al ontvingen zij meestal daarna geestelijke wijdingen. Het wordt tijd een einde te maken aan dat machtsmonopolie van de zwartrokken binnen de H. Kerk. Na 2000 jaar is het genoeg geweest.

Het zou wel eens gezond zijn als een leek met partner en kinderen het Vaticaan betrok om daar leiding te geven aan een kerk die de laatste decennia door zijn priesters enorm in de problemen is gebracht door seksuele én financiële schandalen. Nou ik toch aan het fantaseren ben: stel je voor dat er wereldwijd onder alle katholiek gedoopten – de paus werd ooit bij acclamatie aangewezen door de clerus én het volk van Rome – pausverkiezingen plaatsvonden; via het internet met je doopbewijs en je unieke stemcode.

De benodigde technologie – bijvoorbeeld van Holland‘s got talent – kan bij Talpa worden gekocht. Er zullen dan een aantal spannende stemrondes nodig zijn om uiteindelijk de winnaar te bepalen. Kandidaten presenteren zich op de vele katholieke televisiekanalen die tegenwoordig bestaan. Zij treden tegen elkaar in het veld tijdens grote televisieshows, waarin zij allerlei prestaties moeten leveren zoals preken of in tachtig talen “Zalig pasen” zeggen.

Probleem: God is liefde en daar moeten de kandidaten ondanks hun strijd toch blijk van geven. Ook tegenover elkaar. Bij wie is dat wezenlijk? Wie speelt maar een spelletje?

Wedden dat we in een gedemocratiseerde kerk binnen de kortste keren een pausin zouden hebben?

Lees ook het vorige artikel van Han: Wij zijn burgers, geen klanten van de overheid

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)