1.094
33

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

Social Media terreur op Hyves

Wordt het niet eens tijd dat de politiek eisen gaat stellen aan het beheer in plaats van een zinloze nettiquette?

Het was onlangs weer gesprek van de dag. Pesten. Verontwaardiging alom, actiesites en zelfs politiek gekrakeel. Maar nu is alle commotie weer weggezakt en gaat het pesten onverminderd door. Niet alleen op het schoolplein maar ook op de social media. Dit voorbeeld is geanonimiseerd maar berust op ware feiten.

Zij is getrouwd en in haar midlife. Kinderen in begin van hun tienerjaren. Zoals zo vaak sukkelt het huwelijk in en in dit geval deed ze enige voorzichtige stappen buiten haar huwelijk. Veel verder dan een flirt kwam het niet, maar spannend was het wel. Helaas maakte ze de fout dit met enige intieme vriendinnen te delen. Een daarvan was daarvan niet gecharmeerd. In plaats dat ze open was in haar opvattingen, begon ze een terreur campagne op een van de social media sites.

Wat begon met een persoon die wat stekelige opmerkingen met een anoniem profiel maakte, ontwikkelde zich al snel in een groep anonieme lasteraars. Dit soort groepen, gelijk aan de groep op het schoolplein, maakt gebruik van proxyservers en continue wisselende profielen om iemand zwart te maken. Van onheuse bejegeningen, gemanipuleerde foto’s tot regelrechte bedreigingen.

Het opheffen van haar profiel mocht onze midlife dame niet baten. Haar man had tenslotte ook een profiel en al snel kreeg hij de meest vreemde berichten binnen over het mogelijke overspel van zijn vrouw. Klagen bij de betreffende Site beheerder -Hyves- over deze terreur campagne mocht niet baten. Alleen als er aanstootgevende foto’s op hun site verschijnen grijpen ze in en verder bemoeien zij zich nergens mee en verbergen zij zich achter niet ter zake doende uitvluchten.

Toen haar man, inmiddels op de hoogte gebracht door zijn vrouw over wat er werkelijk was gebeurd, de aantijgingen terzijde schoof, ging de terreur groep nog een stapje verder. Want de kinderen, inmiddels tieners, hebben ook profielen. Hun profielen werden beklad met de foto’s en meest afschuwelijke verhalen over hun moeder, wat natuurlijk ook gelezen wordt door al hun vriendinnetjes en vriendjes. Wederom een klacht indienen bij de beheerder hielp weer niet. Ditmaal het excuus dat ze niet de capaciteit hebben om dit soort terreur aan te pakken. Hun profielen zijn door ons slachtoffer weggehaald en lange tijd hebben ze geen nieuwe aangemaakt op Hyves.

Ook dat mocht niet baten, want op de social media ging de terreur rustig door via andere profielen, waarbij eenieder die daar behoefte aan had, het adres en telefoonnummer kreeg doorgespeeld. Het gezin werd dus de hele dag lastiggevallen met de meest obscene telefoontjes. Verzoeken aan de beheerder om de berichten met de telefoonnummers weg te halen, werden genegeerd. De telefoonnummers staan er nog steeds op en de laster gaat rustig door. Het is dus nu zaak voor ons slachtoffer om overal op de site bewijs te verzamelen van de laster en terreur campagne en hopen dat de politie meer kan doen dan Hyves die zich in onschuld wentelt.

Het trieste van dit verhaal is dat de samenleving op zijn achterste benen staat als het gaat om het tegengaan van pesten en terreuracties als deze, maar verder dan verontwaardiging komen we niet in dit land.  Denkt u maar niet dat dit voorbeeld op zichzelf staat. Dit vindt aan de lopende band plaatst. Op de social media zoals Hyves en Facebook blijken er vele groepen mensen te zijn die gezamenlijk individuen lastig vallen, pesten, terroriseren tot In Real Life aan toe. Dit soort groepen maken er bijna een ‘sport’ van om mensen van sites weg te pesten. En er is maar weinig nodig om de terreur van dit soort groepen op uw hals te halen.

De beheerders van de sites halen veelal hun schouders op, verschuilen achter lege excuses zoals capaciteitsproblemen of technologische issues zoals bij proxy het geval is. Maar al die excuses zijn drogredenen. Beheerders van dit soort sites zijn er blijkbaar totaal niet in geïnteresseerd om hun sites vrij te houden van dit soort pesterijen. Wordt het niet eens tijd dat de politiek dan maar eens eisen gaat stellen aan het beheer in plaats van een zinloze nettiquette?

Dit stuk is overgenomen van de website van Hans Groen.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)