412
5

oud-bestuurslid GroenLinks Den Haag

Ik ben op 2 november 1975 geboren in Khartoum (Soedan) en woon sinds 2005 in Den Haag. Ik ben vader van twee kinderen. In mijn dagelijkse leven ben ik financial officer bij een maatschappelijke organisatie (Maatwerk bij terugkeer).
Sinds mijn jonge jaren heeft de politiek mijn aandacht getrokken. Het begon in Soedan waar ik vandaan kom. Destijds was ik actief in de studentenafdeling van de communistische partij op de Ahlia Universiteit. Het was mij duidelijk dat sociale ongelijkheid de maatschappij geen goed doet.
In 2006 heb ik het besluit genomen om mijn politieke activiteiten in Nederland voort te zetten. Het gedachtegoed van GroenLinks sprak mij aan. De visie die GroenLinks voor dit land heeft, kwam overeen met mijn visie. Daarom ben ik sinds september 2012 penningmeester van GroenLinks Den Haag geworden. Ik hou me bezig met het investeren in groene economie, armoedebestrijding, vrouwenemancipatie, tolerantie bevorderen, integratie en acceptatie van minderheden en hoe om te gaan met de verharding die laatste jaren in de maatschappij plaats vond en ten slotte met de politieke ontwikkeling in het Midden Oosten. In 2014 ben ik gestopt als bestuurslid.

Soedanese Lente

De opstand waar je niets over hoort

Na lang wachten sluit Soedan zich aan bij de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Sinds drie dagen zijn er heftige demonstraties aan de gang in verschillende Soedanese steden. Dit gebeurt terwijl de hele wereld de andere kant op kijkt en geen enkele TV zender er aandacht aan geeft.

Dat verbaast mij eigenlijk niet, want voor de twee bekende Arabische zenders (indirecte staatszenders Aljazeera uit Qatar en Alarabia uit Saoedi-Arabië) die tijdens de Arabische Lente in Egypte, Tunesië, Libië en nu in Syrië een belangrijke rol gespeeld hebben, is de situatie in Soedan niet van groot belang voor de gaande machtsstrijd in de regio tussen de regeringen van het Saoedische koningsrijk en Qatar. Sterker nog; de Soedanese regering wist het diplomatieke contact tussen Soedan en Saoedi-Arabië enerzijds en Soedan en Qatar anderzijds, goed te houden.

De media-aandacht van Aljazeera en Alarabia voor demonstranten in Egypte, Tunesië en Libië heeft een stimulerende factor gespeeld, een ontwikkeling waar Saoedi-Arabië en Qatar belang bij hadden. Met betrekking tot Soedan proberen die zenders hun berichtgeving rondom de gaande ontwikkelingen te ontwijken omdat alle partijen belang hebben in de stabiliteit van de huidige Soedanese regering.

De werkelijkheid en de heftigheid van de demonstraties die in verschillende Soedanese steden al drie dagen non-stop gaande zijn, plus het feit dat grote delen van de politiemacht in sommige steden weigeren om tegen de demonstranten  op te treden, laat zien dat de Soedanese Lente nu gestart is. Het is de geheime dienst die met harde hand optreed tegen de demonstranten.

Na een jarenlange worsteling met een regering die afschuwelijke daden heeft verricht als het om Darfur gaat of de huidige militaire conflicten aan de grens met Zuid-Soedan, komt de burger eindelijk in opstand door de druppel die de emmer deed overlopen; de economische malaise. Toch is het opvallend dat dit gebeurt na de laatste  toespraak van Omer Elbashir waarin hij stelde dat dankzij hem en zijn regering het Soedanese volk weet wat hotdogs en pizza’s zijn. Terwijl er nu in Soedan sprake is van een toename van armoede en artsen die geen medische hulp kunnen geven aan patiënten, simpelweg omdat ze geen salaris krijgen.

Ik ben ervan overtuigd dat uit deze opstand een verandering zal voortvloeien, maar ik vraag me af wat de prijs zal zijn, aangezien de media er geen aandacht aan besteden en het aantal doden en gewonden met de dag stijgt.

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel

Geef een reactie

Laatste reacties (5)