656
41

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Softdrugs: beleid Opstelten werkt averechts

Van minister Opstelten mogen coffeeshops zelf geen wiet telen en een grotere handelsvooraad hebben.

Teleurstellend, want juist gereguleerde teelt voorkomt overlastgevende thuisteelt en maakt controle op cannabis mogelijk. Door het voorstel van burgemeester van Gijzel voor gereguleerde teelt en grotere voorraden af te wijzen houdt het kabinet criminaliteit en reden voor thuisteelt in stand. Dit is geen korte metten maken met criminaliteit, overlast en intimidatie, dit is het veroorzaken ervan. Zo werkt rechts beleid averechts.

Het kabinet wil de handelsvoorraad die een coffeeshop mah hebben, niet verhogen naar een hoeveelheid die gezien de vraag reëel is. Via de belastingaangifte en verkoopgebied is bekend wat er per dag wordt verkocht, dus je weet hoeveel voorraad er gedurende een dag binnen komt. Regel dat goed, door de verkoopvoorraad reëel bij te stellen. Alleen dan kan worden voorkomen dat veelal jonge jongens worden ingezet als loopjongen. Loopjongeren om heen en weer te lopen tussen een geheime opbergplaats (‘stash’) en de coffeeshop, om de handelsvoorraad zo op peil te houden.  Veel van deze jongeren worden beroofd, geïntimideerd en belanden in de criminaliteit.

Waar het kabinet zegt het pad van jongens naar de criminaliteit af te willen snijden, houden ze de criminaliteit dus juist in stand. En dat terwijl we weten hoeveel de shop verkoopt, aan de  hand van belastingopgave en het ‘verkoopgebied’. Het is logisch dat je de maximaal toegestane handelsvoorraad hieraan koppelt. Voorkom de noodzaak van loopjongens.

De PvdA wil dat politiecapaciteit wordt ingezet voor het tegengaan van overlastgevende thuisteelt. Nu wordt de schaarse capaciteit ingezet op de controle van de handelsvoorraad terwijl dat alleen maar averechts werkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)