2.027
125

Schrijfster, feministe, activiste

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken.

Soldaat Shalit

Er zitten tegen de tienduizend Palestijnen in Israëlische gevangenissen, waaronder kinderen. Een deel van die mensen zit er zonder proces. 

De soldaat Shalit zou allang vrij kunnen zijn en terug bij zijn familie in Israël, wat ik hem van harte gun. Dat zou kunnen gebeuren wanneer Israël nu eens ophoudt met te miezemuizen over de uitruil van gevangenen, en niet probeert met de ene hand terug te nemen wat met de andere hand wordt gegeven.

Er zitten tegen de tienduizend Palestijnen in Israëlische gevangenissen, waaronder kinderen. Een deel van de mensen zit er zonder proces, de zogenaamde ‘administratieve detentie’.

Er zitten mensen in de gevangenis om geen andere reden dan dat ze in 2006 bij foutloos verlopen verkiezingen, gecontroleerd door de EU, tot parlementariër zijn verkozen. Voor de verkeerde partij, vond Israël, en dat was voldoende om ze te arresteren.

Er zitten mensen in de gevangenis om geen andere reden dan dat ze (geweldloos) protesteerden tegen de muur. En zeker, er zitten ook mensen in de gevangenis omdat ze deel uit hebben gemaakt van het Palestijnse verzet, en soms met middelen die niet zijn toegestaan, zoals aanvallen op burgers. Mensen met bloed aan hun handen dus, zoals het collectieve Israëlische leger plus de regering bloed aan de handen heeft. Er zitten, kortom, mensen in de gevangenis om geen enkele andere reden dan dat ze Palestijn zijn.

Bij eerdere uitruil van gevangenen had Israël er een handje van om vooral de mensen vrij te laten die ze toch al kwijt moesten, de gevangenissen zitten altijd overvol, of die hun straf er toch al bijna op hadden zitten. Geen wonder dat Hamas wat wantrouwiger is, en exact wil weten welke mensen worden vrijgelaten.

En dan is er nog een punt: Israël heeft bedacht dat die vrijgelaten gevangenen meteen naar Gaza gedeporteerd kunnen worden, ook als ze op de Westoever wonen en daar hun familie hebben. Waarmee meteen nog eens duidelijk wordt wat Israël met Gaza aan het doen is: dat is inmiddels een hermetisch afgesloten openlucht gevangenis waar overtollige en ongewenste Palestijnen in gedumpt kunnen worden. En ook dat vindt Hamas geen goed idee: vrijlaten is vrijlaten en niet opsluiten in een andere gevangenis.

Het argument van Israël is dat ze niet willen dat de vrijgelaten mannen weer actief worden in de ‘terreur’. Tsja. Gaan ze garantie geven dat de soldaat Shalit nu nooit meer terugkeert in het leger om Palestijnen dood te schieten?

Het is sneu voor Shalit, en voor zijn ouders. Maar het is, als zo vaak, Israël die de kaarten in handen houdt.


Laatste publicatie van Anja Meulenbelt

  • Feminisme Anja Meulenbelt

    Feminisme

    terug van nooit weggeweest

    Juni 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (125)