Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Solo popsterren sterven eerder dan popidolen in een band

  •  
20-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_ReisgezelIvanWolffers.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zou Mick Jagger al dood zijn als hij net als Amy Winehouse soloartiest was geweest?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Wetenschap, daar heb je iets aan. Het maakt je wijzer, ook al is het nieuws dat onderzoekers brengen soms wel heel schokkend. Solo rocksterren sterven beduidend eerder dan hun collega’s in beroemde rockbands. Twee maal zo vaak sterven ze jonger dan sterren die gezellig samen in een band zitten. Zou Mick Jagger al dood zijn als hij net als Amy Winehouse soloartiest was geweest? De onderzoekers van het Center for Public Health van de Liverpool John Moores University keken naar informatie over 1500 willekeurig gekozen bekende rocksterren tussen 1956 en 2006. Daarmee bedoelden ze echt ‘sterren’ met een hoofdletter S. Daarbij zaten grote namen van jongens en meisjes zoals Elvis Presley en Janis Joplin. Negen procent van die sterren was in die periode overleden. De gemiddelde leeftijd van overlijden van die supersterren was 45 jaar voor de Amerikaanse rockgiganten en 39 jaar voor hun Europese collega’s. Het verschil in levensverwachting tussen bekende solorockers en de bevolking in het algemeen hield aan tot 25 jaar nadat ze beroemd werden. Daarna verdwenen de verschillen in de VS geleidelijk, maar niet in Europa.
Wat de onderzoekers ook vonden is dit: Popsterren die aan alcohol en drugs overleden waren vaker als kind misbruikt en hadden een moeilijke jeugd gehad dan de popsterren die aan andere oorzaken overleden. Overigens bleek dat 80 procent van onze rockidolen overleed aan alcohol- of drugsgebruik. En het risico van een vroege dood voor popsterren was minder bij sterren die na 1980 succesvol werden.
Hebben de onderzoekers tot slot nog wat wijze woorden? We moeten het doen met de veronderstelling dat popsterren in een band waarschijnlijk steun aan elkaar hebben. Dat is ook geen garantie, anders luisterden we nu nog naar een grijs wordende Kurt Corbain. Gelukkig adviseren de onderzoekers niet om af te zien van een solocarrière of om succes zo veel mogelijk te voorkomen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Laat pesten sporen na in onze genen?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.