2.553
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sorry schat, ik heb hoofdpijn

Wetenschappers ontdekken de pijnlijke waarheid achter een oude mop

Dat grapje over de vrouw die hoofdpijn had heeft een baard van jewelste en lijkt nu bovendien ingehaald te worden door de werkelijkheid. Volgens Amerikaanse deskundigen zou 1 procent van de bevolking last hebben van HAS. Voor het geval je nog niet wist waar dat een afkorting van is (en daar behoorde ik ook toe): HAS betekent Headaches Associated with Sexual Activity, oftewel hoofdpijn samenhangend met seksuele activiteit.

Kijk aan. En de grap wordt nog interessanter: mannen hebben daar drie tot vier keer zo vaak last van als vrouwen. Je hoort ze er echter minder vaak over klagen. Of kan ik die grap nu net weer niet maken?

Hippocrates schreef er al over (wist hij 400 jaar voor Christus niet alles al?), maar pas in 2004 kreeg HAS echt erkenning dankzij de Internationale Hoofdpijn Organisatie. Er zouden drie soorten HAS zijn. De eerste is de doffe pijn die in nek en schouders begint voordat je klaarkomt en naarmate je opgewondener raakt heviger wordt. De tweede is de donderslaghoofdpijn die je tijdens het neuken treft als een hevige klap met de hamer op je achterhoofd en nog uren na het bedrijven van seks kan duren. En de derde treedt op nadat je seks hebt gehad en die minder wordt als je gaat liggen.

Dokter Jose Biller, een neuroloog bij Loyola’s Department of Neurology, vindt dat je snel doktershulp moet zoeken, want er kunnen allerlei vervelende afwijkingen aan ten grondslag liggen. Van lekkende hersenvloeistof tot een hersenbloeding.

Ik ben me bewust dat seks allerlei bijwerkingen heeft (van allergie voor het zaad van je partner tot een breuk in de zwellichamen van de penis door al te ingewikkelde standjes), maar dit nieuws maakt me wel somber. Vooral omdat dokter Biller zegt dat het aantal mensen dat er last van heeft waarschijnlijk wel meer dan één procent is.

Als ik een advies mag geven, zou ik zeggen “neem het risico” want er zitten ook ongekende plezierige kanten aan. En blijf gewoon trainen dames en heren, jongens en meisjes.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)