1.479
68

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

SP en PVDA verschieten hun kruit te vroeg

De zwevende kiezer die ongeveer 20% van het electoraat beslaat, gaat pas in de laatste 4 weken voor de verkiezing zijn keuze maken

De SP en PVDA zijn volop bezig met hun campagne. Roemer en Samsom duikelen nu al over elkaar heen wie er Minister-president gaat worden. Maar op deze manier worden zij het geen van beide.

Het zijn nog 107 dagen tot de verkiezingen. Roemer en Samsom beloven een hete zomercampagne, die wat hun betreft al volop begonnen is. De strijd om het premierschap, aanlokkelijke nieuwe plannetjes en vooral het zoveel mogelijk afschieten van de eventuele concurrentie. Beiden laten niets na om de laatste GroenLinks kiezer weg te trekken en daarmee hun electorale positie te verbeteren.

Ondertussen houden VVD en CDA hun kruit droog. Zij schijnen namelijk beter beseffen dan Roemer en Samsom dat de kiezer, en met name de zwevende kiezer die ongeveer 20% van het electoraat beslaat, pas in de laatste 4 weken voor de verkiezing zijn keuze gaat maken. Die kiezers gaan zodirect eerst nog eens op vakantie en veel van de verkiezingsretoriek van Samsom en Roemer zal aan veel mensen voorbij gaan. En om nu 107 dagen lang te blijven roepen dat je je verantwoordelijkheid wilt nemen en het premierschap op je wilt nemen, doet niet overtuigend aan bij de kiezer.

De VVD verliest nu in de peilingen maar is geenszins verslagen. Wilders kan nu wel een punt maken van het ESM, maar dat is over 107 dagen erg oud nieuws. Of Europa echt een grote rol speelt, ligt aan de ontwikkeling in Griekenland. Als het land toch nog een tranche krijgt en binnen de Eurozone blijft, is die problematiek ook minder prominent dan Wilders zou willen.  Gezien de vastberadenheid van met name Merkel en ook Hollande, is de kans groot dat Griekenland voorlopig nog binnen de Eurozone blijft.

De VVD zal zich dan weer op zijn bekende thema roeren. Verantwoord begrotingsbeleid. Of je het met hun economische opvattingen eens bent of niet, een zeer groot deel van het Nederlands electoraat is er vatbaar voor. Het is het calvinistische in onze aard. Of zoals ze in Rotterdam plegen te zeggen:”niet lullen, maar poetsen”. De andere partijen en zeker de VVD en CDA zullen flink uithalen naar SP en PVDA die hun vingers niet durfden te branden aan het lenteakkoord. Als Senator zei JFK: “Er zijn risico’s en kosten aan een actieprogramma verbonden. Maar zij zijn veel minder dan de langlopende risico’s en kosten van comfortabel niets doen.” Dit beeld valt moeilijk uit te poetsen door Samsom en Roemer. Hoe mooi hun plannen ook lijken. Het nietsdoen, de laissez-faire, kleeft aan hun. En dat voor 2 mensen die minister-president willen worden. Roemer beroept zich er op dat wanneer nodig, hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Beetje merkwaardig dat een dergelijk moment zich een aantal weken geleden aan diende, en Roemer toen nergens te bekennen viel. Verantwoordelijkheid neem je niet alleen wanneer jou dat uitkomt of wanneer je denkt dat het electoraal gunstig is.

Ook als het niet uitkomt dient een werkelijke minister-president zijn mannetje te staan. Beiden heren verstarden echter in het licht van de koplampen. Politiek gaat om beeldvorming. De inhoud is veel minder relevant.

Hun voorstellen worden binnen economische kringen niet alleen beaamd, maar net zo goed bestreden, omdat er teveel verschillen zijn met de Grote Depressie uit de jaren twintig. Feit is dat de situatie volkomen uniek is en geen enkele econoom echt weet hoe je de crisis moet oplossen. Het probleem is gewoonweg te complex. Resteert de daadkracht, het leiderschap, de wil en het lef om actie te ondernemen in plaats van langs de kant te blijven staan. Roemer en Samsom proberen dat beeld te verhullen met prachtige plannetjes en luchtballontjes. Maar in de laatste weken voor de verkiezing zal weer het beeld opdoemen van 2 fractievoorzitters die op het moment suprême, heimelijk via de achterdeur wegslopen en andere partijen het vuile werk lieten opknappen. Dat zijn nou niet bepaald mensen die de kiezer graag ziet als Minister-president. Clinton gaat weer gelijk krijgen: “It is the economy, stupid.“

Dit stuk is overgenomen van de website van Hans Groen.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)