1.435
32

Journaliste

Carmen López Rodríguez woont nu acht jaar in Nederland (in Den Haag). In Spanje heeft ze Journalistiek en Politicologie gestudeerd en werkte zeven jaar als journalist.

Spaanse oplossingen voor Spaanse problemen

De oplossing kan alleen komen als Cataluña en Spanje doen wat zij het beste kunnen, namelijk genereus en gastvrij zijn

cc-foto: CGT SOV del Sur de Madrid CGT

Op dit moment lopen de Catalaanse nationalisten met de politieke instellingen en bijna de helft van de bevolking in Catalonië naar de rand van de afgrond. Direct achter hen loopt de Spaanse premier Mariano Rajoy, met de traditionele formule om terug te keren: “Wie niet horen wil, die moet maar voelen”

Rajoy zou toe moeten geven dat het suïcidale gedrag van de Catalaanse president alleen kan worden opgelost door geweldloze interventie. Daarom zou Rajoy een procedure tegen extreem gedrag moeten volgen:

a) Zoek een toenadering zonder geweld en drama.
b) Zoek de dialoog waarin het hoe (geweldloos) belangrijker is dat het wat. Het is essentieel dat het gesprek wordt geregisseerd door iemand die rust uitstraalt (dit sluit Rajoy en de vicepresident Soraya Sáenz de Santamaría uit) Ze moeten naar de beweegredenen vragen en empathie tonen.
c) Zoek positieve doelen die ervoor zorgen dat de nationalisten gemotiveerd worden te onderhandelen. Voorbeelden hiervan zijn:
-Bemiddeling. Hoewel de Europese Unie en Europese landen geen conflictoplossingsmechanisme hebben voor verzoening in interne conflicten.
– Motie van wantrouwen tegen de minister president, Mariano Rajoy, vanwege het geweld van de dag van het referendum 1-O. Maar deze mogelijkheid viel op 14 juni 2017 af toen de Tweede Kamer tegen een motie van wantrouwen stemde na een voorstel van Podemos, de derde partij van het Congres.

De PSOE, de grootste partij in de oppositie, wil niet dat de leider van Podemos, Pablo Iglesia, sterker wordt. En Pablo Iglesias wil ook niet dat Pedro Sánchez, de leider van de PSOE, president wordt. Podemos stemde tegen Sánchez in maart 2016, en maakte het mogelijk dat Rajoy presidente van Spanje werd.

Spaanse savoir fairetoepassen
Het kan naïef klinken maar de oplossing kan alleen komen als Cataluña en Spanje doen wat zij het beste kunnen, namelijk genereus en gastvrij zijn.

-Ten eerste moeten de gevoelens kalmeren. De gestuurde extra Politie en Guardia Civil moet uit Catalonië terugkeren.
-Ten tweede moeten de scholen die door nationalisten worden misbruikt om de tweestrijd aantewakkeren, de dialoog tussen klasgenoten bevorderen.
-Nu niet maar in twee jaar, zou Catalonië dan een kans moeten krijgen om te stemmen of ze binnen of buiten Spanje willen blijven. Men kan bijvoorbeeld gebruik maken van het constitutionele referendum (art. 168 Grondwet 1978)

Als Rajoy het referendum niet wil uitroepen, bestaat er een wettelijke procedure voor een wisseling in de Spaanse overheid. In dat geval is de motie van wantrouwen wel nuttig, of het uitroepen van vervroegde verkiezingen.

De Spaanse overheid zou nog een keer gewelddadig reageren als ze van grondwetsartikel 155 gebruik maken om de controle over de Catalaanse instellingen over te nemen. Of als ze gebruik zouden maken van grondwetsartikel 8, dat het leger het recht geeft de soevereiniteit van Spanje te verdedigen.

Als de Spaanse overheid de laatste twee mogelijkheden volgt, zal hen kunnen worden aangerekend dat zij Catalonië niet naar de afgrond hebben gebracht (dit deden de nationalisten) maar wel, voor het in de afgrond duwen van Catalonië.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)