240
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Spaanse voetbalfans hebben meer testosteron

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Mensen worden gestuurd door hormonen, zelfs bij iets simpels als een voetbalwedstrijd

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er bestond eigenlijk maar één onderzoek naar effecten van een voetbalwedstrijd op de hormoonniveaus van de toeschouwers. Dat werd gedaan tijdens en na de FIFA wereldcup wedstrijd tussen Brazilië en Italië van 1994. Daaruit bleek dat er bij de fans van het winnende team (Brazilië) een verhoging van het mannelijk hormoon testosteron te zien was, terwijl het bij de verliezende fans juist verminderde.

De uitkomst van dit onderzoek is zo vaak genoemd dat het tijd werd om er weer eens naar te kijken. Dat deden Spaanse onderzoekers in 2010 toen Spanje om het wereldkampioenschap voetbal tegen Nederland speelde. De uitkomst daarvan laat iets anders zien. Ja, tijdens de wedstrijd gaan testosteron en het stresshormoon cortisol flink omhoog (en dat laatste bij zowel mannen als vrouwen), maar er was geen extra verhoging te zien van het testosteron na de wedstrijd. Dus het winners´ effect ontbrak.

Waarom die hormonen? Testosteron gaat omhoog om het organisme voor te bereiden zijn sociale status te beschermen. Nationale trots. Cortisol ging vooral omhoog bij jonge mensen en bij de grootse voetbalfans  om bij een mogelijk verlies het gevoel voor zelfwaarde te beschermen. Mensen worden gestuurd door hormonen, zelfs bij iets simpels als een voetbalwedstrijd.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)