1.212
48

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Spaarpot bijna betaalpot

De Friesland bank was bijna ten onder gegaan, net op tijd werd een nieuw financieel debacle vermeden ...

Bijna twee jaar lang hebben wij op de Ster gezien hoe Jort Kelder met zijn randstedelijk savoir vivre op bezoek ging bij de topman van de Friesland Bank. Die kwam uit een andere wereld. Hij woonde in een bescheiden stins met veel geschiedenis. Hij was niet geïnteresseerd inJorts verhalen over bretels. Hij schepte daarentegen de boerenkool op en bleef maar dooremmeren over een beste rente. ‘Zo wordt je spaarpot een betaalpot’. Ook bleek hij in tegenstelling tot onze aan de PC Hoofstraat verslingerde fat een stoere wadloper – net als zijn jeugdige echtgenote, beschaafd maar niet bekakt.

De campagne een groot succes. Per maand kon de Friesland Bank naar verluidt honderd miljoen gulden aan deposito’s bijschrijven. Het waren spaarders die kozen voor de eenvoud en het ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Ze waren wijs geworden door de crisis.
Nu is de ware achtergrond van deze actie boven water gekomen. De Friesland Bank was wanhopig op zoek naar liquide middelen want ze had een veel te groot belang genomen in Van Lanschot, de van oorsprong Brabantse bank voor zeer vermogenden die zich in zwaar weer gemanouvreerd had. Het waren nieuwe, sinds de crisis ingevoerde strengere regels die de zogenaamde boerenkooleters de das om hebben gedaan. Aan ingrijpen door de Nederlandse Bank viel niet meer te ontkomen.
Het scheelde niet veel of de spaarpot was een betaalpot geworden. Net op tijd greep de Rabo Bank in. Om een nieuwe vertrouwenscrisis in het Nederlandse financiële stelsel te voorkomen heeft die de Friesland Bank met huid en haar overgenomen. Een DNB was wel genoeg.
Genade kent de Rabo niet. Over twee jaar zal er geen spoor van de Friesland Bank te vinden zijn. Zelfs als regionale merknaam mag hij niet in stand worden gehouden. De herinnering aan het bijna débacle moet zo compleet mogelijk worden uitgewist.
Het geld van de spaarders is gered. Zij hoeven geen beroep te doen op het depositogarantiestelsel maar ze zijn wel dezer dagen allemaal ongewild klant geworden van de Rabo.
Zo komt vertrouwen in een zorgvuldig opgebouwd imago te pas. Zou het vertrouwen in de banken werkelijk gered zijn door het snelle ingrijpen van de RABO? Of liggen er bij de Nederlandse banken die nog over zijn, ook zulke lijken in de kast – in lange rijen en stinkend omdat de koeling van het financieel mortuarium is uitgevallen?  
Grote les: als een bank in zijn reclames te veel  stoft op degelijkheid, betrouwbaarheid en voorzichtigheid, dan wordt het misschien tijd om ie spaarcentjes eens elders onder te brengen.
Bekijk de spots van de Friesland Bank – nu voorgoed verleden tijd – hier  en hier 

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (48)