426
2

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Spectaculaire varende opera van Wagner

Aflevering 1 van een vijfluik over de varende opera das Rheingold van Wagner

De eerste reactie die ik hoorde was: ‘Wagner uit de bocht. Help!’ Opera is de enige kunstvorm die maar vastgeroest blijft in snobisme. Proletarisch gewauwel over eeuwenoude regieaanwijzingen, waarbij moderne interpretaties worden afgewezen. Het Rijngoud als bootje? Alberich in een duikpak? Ja! En alsof Alberich als Joodse dwerg en het goud dat wordt bewaakt door drie zeemeerminnen die in de prostitutie zitten zo geloofwaardig zijn. Maar dat maakt dan niet uit.


Daarom hebben Utrechtse studenten twee jaar geleden maar mooi het idee opgedaan door Wagner’s kortste opera – Rheingold – op een boot te ensceneren. In een rijnaak van 135 meter lang. Waar aankomende weken 75 man orkest, 15 figuranten en 14 solisten het toneel sieren. Het toneel waar 11 kuub water in wordt gepompt, maar waar ook vuur uit de coulissen spuwt. Waar tien rookmachines het geheel in nevelen omhult en ook nog tientallen mensen achter de schermen druk in de weer zijn, in die twee keer 70 minuten muziek.
Magnum opus
Waarom zou je een recensie schrijven over een product waar voornamelijk twintigers hun ziel en zaligheid in hebben gelegd? Waarom zou je zo pretentieus zijn om kritiek te leveren op het magnum opus van gepassioneerde jongeren, die nu al het hoogtepunt van hun leven beleven?
Totaal ongepast, vind ik. Daarom doe ik mee. Niet alleen omdat ik van de muziek van Wagner houd, maar omdat een recensie overbodig is. Zo’n project moet je niet recenseren, maar moet je voelen. Moet je meemaken. Niet alleen als toeschouwer, maar ook als vrijwilliger. Een serie, vertelde ik tegen mijn hoofdredacteur, Francisco. Opera in de actualiteit. En we beginnen met Das Rheingold.
Wereldheerschappij
Een opera over wereldheerschappij. Het vervloeken van de liefde. Over een te grote hypotheek, aldus Wim Trompert, regisseur van Das Rheingold. En wat hebben ze geploeterd. Jongeren en opera, het blijkt een gouden combinatie. Van amateur-productie tot professioneel operabolwerk dat maandag op tournee gaat. Daarom laat ik je de aankomende dagen kennismaken met Wim, met Yourai, met Alberich, met Wotan. Een vijfluik over een project, over een opera. Maar vooral ook over de tijdloze muziek van Wilhelm Richard Wagner.
Hoe het uiteindelijk gaat worden weten we morgen, tijdens de grote generale repetitie van Das Rheingold in de Rijnhaven van Rotterdam. En wees vooral welkom. De kaarten voor de generale repetitie zijn gratis te verkrijgen via rheingold2013.com

Geef een reactie

Laatste reacties (2)