3.319
32

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Spektakel overschaduwt soms de mens Michiel de Ruyter

Historische figuur Michiel de Ruyter nogal ondergesneeuwd door te aanwezige bewijsdrang regisseur Roel Reiné 

“Nederlands grootste zeeheld,” pronkt het affiche van Michiel de Ruyter trots en er is gepoogd deze man ook Nederlands grootste speelfilm te geven. Voor het bescheiden Hollandse budget van €8 miljoen moest een productie op poten worden gezet die zich kan meten met Hollywood blockbusters. Is dat mogelijk?

Hiervoor werd regisseur Roel Reiné (tevens cameravoering) aangetrokken, die in Amerika het vak leerde met goedkope B-films. Dit pakt redelijk goed uit. De zeeslagen waarbij tientallen Nederlandse en Engelse schepen elkaar proberen uit te manoeuvreren zien er spectaculair genoeg uit. Alleen een zeer geoefend oog spot de special effects. Ook de scènes aan het thuisfront zien er niet uit alsof er krenterig is omgesprongen met sets en figuranten om de zeventiende eeuw tot leven te wekken.

Het probleem is dat Reiné geen maat weet te houden. Alsof hij zich te graag wil bewijzen, probeert hij met een overdaad aan slow motion, spierballenmuziek en opvallende shots van iedere scène een hoogtepunt te maken. Dit leidt tot afstomping. Reiné’s gebrek aan verfijning en eigenheid is ook terug te zien in de acteursregie. Hierdoor raakt de historische figuur Michiel de Ruyter nogal ondergesneeuwd.

Dit is jammer, want Lars Boom en Alex van Galen schreven een intelligent script over de man en zijn tijden, waarin ze heldenepos, actie, politiek intrige en geschiedenisles combineren. Ze geven een beeld van Nederland als jonge natie, waar nog niet duidelijk is wat voor land het moet gaan worden. Met de strijd tussen de gebroeders De Witt en Oranjes worden thema’s aangekaart als modernisering, meritocratie versus aristocratie, democratie versus sterk gezag, oorlogsvoering en diplomatie.

De Ruyter wordt neergezet als plichtsgetrouw militair die trouw blijft aan zijn land, ongeacht uit welke hoek politieke wind waait, maar tegen wil en dank verstrikt raakt in de hofintriges. Dit is een fascinerend verhaal. Hierbij valt het familieleven van De Ruyter wat tussen wal en schip. Om sympathieke reden is er geprobeerd om Anna De Ruyter een waardige rol toe te bedelen, maar ze komt niet verder dan de welbekende mokkende maar uiteindelijke begripsvolle echtgenote, die haar man altijd steunt.

Er zijn dus duidelijke nadelen op te noemen aan Michiel De Ruyter, maar die worden overwonnen door de sterke punten. Ik heb van de film genoten en raad hem aan te gaan zien. Nederland kan trots zijn op Michiel de Ruyter.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (32)