1.859
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sporten en depressie

De gunstige effecten van meer beweging zijn niet altijd in staat depressiviteit  te verdringen

De meeste mensen gaan ervan uit dat wie een beetje aan sport doet, wat minder kans heeft om een depressie te krijgen en ook als behandeling lijkt sporten geschikt.

Daar lijkt ook alle reden toe, want een meta-analyse van bestaande onderzoeken naar de relatie sport depressie liet het positieve effect zien.

Het heeft er zelfs toe geleid dat artsen stevige wandelingen begonnen voor te schrijven bij hun depressieve patiënten. In Engeland waren er zelfs voorgedrukte recepten waarop stond “Een wandeling per dag”, waarbij het de bedoeling was dat je niet alleen een stuk ging lopen, maar liefst ook nog in een groene omgeving. Een stuk in de New York Times benadrukt eveneens het belang van de wandeling voor mensen met stemmingsstoornissen.

De laatste tijd echter verschijnen er ook onderzoeken waaruit zou blijken dat lichaamsbeweging helemaal niet zo veel voordelen voor depressieve mensen heeft. Een lager niveau aan ontstekingsfactoren die schadelijk zijn voor de gezondheid van het hart werd bijvoorbeeld gezien bij gezonde mensen die gingen bewegen, maar vrijwel niet bij depressieve mensen. De gunstige effecten van meer beweging zijn niet altijd in staat depressiviteit  te verdringen.

Nu is er ook weer een onderzoek waaruit we leren dat regelmatige sporters gemiddeld minder angstig en depressief bleken dan niet-sporters, maar een directe relatie kon niet worden aangetoond en er zou nog een derde (genetische) factor zijn die invloed heeft op het sporten en de depressie die ervoor verantwoordelijk is. De resultaten zijn gebaseerd op uitkomsten van vragenlijsten van eeneiige en twee-eiige tweelingen.

Depressie is niet zo´n eenduidige diagnose als veel psychiaters ons doen geloven. Het is nog altijd voor een belangrijk deel een beschrijvende diagnose waarvoor nog steeds geen echte biologische basis is gevonden. In onderzoeken wordt wel gestreefd naar eenduidigheid, maar in de echte wereld heb je te maken met veel mensen met allerlei soorten depressies in een grote variëteit aan omstandigheden. Bij die mensen helpen antidepressiva vaak niet meer dan placebomedicijnen en scoort praattherapie net zo goed. Een sombere stemming en een laag activiteitsniveau gaan bij een depressie overigens samen. Daarom is het niet zo gek dat het bij een deel van de mensen met depressie wel degelijk zin heeft wat meer te gaan bewegen. Laat ik het zo samenvatten: er zijn dus tweelingen die geen voordeel hebben van lichamelijke activiteit en er zijn tweelingen die er wel baat bij hebben.

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Onzinonderzoeken

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)