748
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sporten is voor de geest als water voor de planten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: veel lichaamsbeweging leidt tot een beter figuur en zorgt voor positieve opmerkingen van vrienden en familie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik heb dit altijd al gedacht, maar het is prettig dat er ook onderzoekers zijn die er naar gekeken hebben, die nu dus goedkeurend laten weten dat het klopt. Zelfbeeld en sociale interactie helpen bij het verklaren van je hoeveelheid lichamelijke beweging en je geestelijk welzijn. Karin Monshouwer van ons vaderlandse Trimbos Instituut en haar collega´s van onder andere ook het VUMC laten hun licht erover schijnen in het internationale vakblad Clinical Psychological Science. 

De theorie luidt als volgt: lekker veel lichaamsbeweging leidt tot een beter figuur en zorgt voor positieve opmerkingen van collega´s, vrienden en familie.

“Goh wat zie jij er goed uit.” Dat is voor de geest als water voor de planten en je zelfbeeld verbetert er enorm door. “Je zit beter in je vel”, zal ik maar zeggen in eigentijds psychopraat. Daardoor zal dan weer je geestelijk welzijn verbeteren. Je gloeit van tevredenheid. Er is ook een andere verklaring mogelijk: door sport kom je in aanraking met andere mensen en daardoor ga je je beter voelen, want je steunt elkaar, je bent niet alleen enzovoort.

Voor het onderzoek werden 5000 studenten ondervraagd en ja, alles wat je denkt blijkt zo te zijn. Mensen die weinig aan sport doen worden vaak te dik of lui genoemd en die vreten alle ellende maar op. Jeetje, wat worden ze ongelukkig. Sportende jonge goden gaat het veel beter af.
En ja, het blijkt dat allebei de theorieën kloppen. Er zijn overigens ook aanwijzingen dat de neurotransmitters die bij lichaamsbeweging vrij komen een gunstig effect op onze geestelijke gezondheid hebben, maar dit even terzijde.

Grappig: onderzoek waaruit komt dat alles wat je je zo ongeveer voor kunt stellen ook klopt. Maar wanneer wordt er eens een onderzoek gedaan waarbij gekeken wordt of de obsessieve interesse in het ideale lichaam, aangewakkerd door 1000 sportprogramma´s en door 10.000 advertenties waarin mensen met ideale lijven figureren, misschien zorgt voor een chronisch gevoel dat je het niet redt en dat je nooit zal voldoen aan de eisen. Daardoor worden we op den duur allemaal losers en gaat het geestelijk welzijn juist achteruit.

Het weetje van dinsdag nalezen: Eten en ethiek
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)