1.343
30

IT-consultant, lid Piratenpartij

Dirk Poot (42) studeerde bedrijfskunde (Breukelen) en geneeskunde (Sint Eustatius, N.A.) en is werkzaam als zelfstandig programmeur. Poot meent dat het beschermen van kennis en creativiteit met het huidige systeem van octrooi- en auteursrechten onaanvaardbare consequenties heeft voor nagenoeg de gehele wereldbevolking. Wanneer de toegang tot levensreddende medicijnen, fundamenteel onderzoek, participatie in de digitale cultuur en de privacy moeten worden opgeofferd om een verouderd systeem van octrooi- en auteursrechten overeind te houden, is het gekozen middel vele malen erger dan de kwaal.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was Poot kandidaat-Kamerlid voor de Piratenpartij. Als kandidaat voor de Piratenpartij wilde hij bijdragen aan een alternatief dat de vruchten van de individuele intelligentie effectief beschermt, én dat daarnaast het overstijgende belang van de menselijke extelligentie minstens evenveel aandacht en bescherming geeft.

Spreekt Uri Rosenthal misschien geen Engels?

Rosenthal diskwalificeert zichzelf volledig voor zijn beoogde rol als hoeder van de vrijheid op het internet

Na een ronkende tekst over internetvrijheid voor de IDEA in Brussel en de nota ‘Verantwoordelijk voor vrijheid’, vond Uri Rosenthal het wel weer welletjes voor wat betreft het beschermen en faciliteren van cyberdissidenten. Jammer genoeg blijken de mooie woorden slechts holle frasen wanneer Rosenthal concreet moet worden.

Want wat heeft een dissident aan de hoogdravende verhalen van Uri, wanneer de minister vervolgens zijn best doet om vooral maar niets te weten te komen over die dissidenten?

Gevraagd naar de omstandigheden waarin Bradley Manning in de VS wordt vastgehouden zegt Rosenthal ijskoud:

Met het detentieregime van de heer Manning ben ik niet bekend. Het betreft een Amerikaanse strafzaak tegen een verdachte met de Amerikaanse nationaliteit.

Met andere woorden, mijn naam is Haas.

Diezelfde dag, 5 april, verklaarde zijn Britse collega Bellingham in het parlement zeer bezorgd te zijn over de omstandigheden waarin Bradley Manning nu al sinds mei 2010 gevangen zit. Namens de Britse regering zou hij die bezorgdheid gaan overbrengen aan Washington. Het had nog wel wat sterker geformuleerd mogen worden, maar cyberdissident Bradley Manning wordt in elk geval niet genegeerd door de Britse minister.

Een week eerder, in de Guardian van 29 maart, herhaalde PJ Crowley nog eens dat hij het belachelijk vond dat Manning gedwongen wordt om naakt te slapen en naakt op het ochtend-appél te verschijnen. Op 12 maart j.l. heeft Crowley, juist  vanwege deze opmerkingen, ontslag moeten nemen als de woordvoerder van Hillary Clinton. Apart dat deze ingrijpende gebeurtenis in de staf van zijn Amerikaanse collega blijkbaar volledig aan Rosenthal voorbij is gegaan.

Wanneer de minister dus doodleuk kan verklaren dat hij helemaal niets weet over de omstandigheden waarin Bradley Manning wordt vastgehouden zou je haast denken dat Rosenthal misschien de Engelse taal niet machtig is. Als hij echt geen flauw benul heeft over een zaak die zowel het publiek als zijn Britse en Amerikaanse collega’s blijkbaar wel bezighoudt, is Rosenthal de verkeerde man op Buitenlandse Zaken.

Als de minister wél op de hoogte was van de omstandigheden waarin Manning wordt vastgehouden, heeft hij afgelopen dinsdag dus niet de waarheid gesproken.

Uri Rosenthal is dus ofwel niet goed genoeg geïnformeerd, ofwel hij vind het wel best wat er met Bradley Manning gebeurt. Hoe dan ook diskwalificeert hij zichzelf volledig voor zijn beoogde rol als hoeder van de vrijheid op het internet.

Wanneer hij inderdaad niet de waarheid vertelde is hij daarnaast onhoudbaar als Minister.

Als Rosenthal echt helemaal van niets wist is hij óók onhoudbaar op Buitenlandse Zaken.

Gisteravond mocht Rosenthal weer spelen alsof hij iets geeft om de vrijheid op het internet, op uitnodiging van de Universiteit van Leiden zelfs. Leuke rol, verkeerde acteur. Volgende keer eens geen applaus?

Geef een reactie

Laatste reacties (30)