1.640
58

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Spruitjes zijn vies, homo’s niet

Ik heb lang gezocht naar een gegronde reden om homoseksualiteit af te keuren

Ik vind spruitjes vies. Daarom eet ik ze niet. Als mijn disgenoot de kooltjes wel lekker vindt en ze in mijn bijzijn wil eten zie ik geen reden om hem daar op af te keuren. Of minderwaardig te achten. Smaken verschillen en we hebben allemaal zo onze eigenaardigheden. Waarom dat bij homoseksualiteit dan wel zo gaat, is mij een raadsel.

Het Constitutionele Hof in Frankrijk heeft vandaag besloten dat het homohuwelijk ongrondwettelijk is en daarom niet kan worden ingevoerd. Op verzoek van twee dames deed het Hof onderzoek naar artikelen in de grondwet waaruit (volgens de advocate van de dames) niet duidelijk op te maken was of het homohuwelijk legaal is of niet. De vrouwen wilden met elkaar trouwen om op die manier de toekomst van hun kinderen veilig te stellen.

Welnu, het antwoord van het Hof is een dikke ‘non’. Verboten. De dames zijn weggestuurd, maar niet met lege handen op straat gezet. Ze zijn geadviseerd bij politieke partijen aan te kloppen en daar verder te zeuren. Wetten kunnen immers aangepast worden.

Leider van het extreemrechtse Front National, Marine le Pen, heeft in een reactie al aangekondigd fel tegen het homohuwelijk te zijn. Geheel in lijn met het gedachtengoed van haar vader uiteraard – Jean-Marie le Pen zei eerder dat homoseksualiteit een persoonlijk goed is, die niet moet worden geïnstitutionaliseerd. ‘Te veel vrijheid doodt vrijheid’ poogde hij te beargumenteren. Zijn dochter hanteert een andere vorm van argumentatie, doch even absurd: ‘Ik denk dat homoseksuelen het huwelijk helemaal niet willen’, aldus Marine le Pen. Tegelijkertijd gaat ze ook voorbij aan het feit dat zo’n zestig procent van de Fransen vindt dat homoseksuelen gelijke rechten moeten krijgen. ‘Het is het Hof dat beslist, niet de bevolking.’

Ik heb lang gezocht naar een gegronde reden om homoseksualiteit af te keuren. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar omdat ik zou willen geloven dat de xenofoben niet alleen handelen uit angst voor het ‘vreemde’. Maar helaas, zelfs het afkeuren van de omgangsvorm vanwege religieuze redenen verliest het bij het gebod ‘Gij zult uw naasten liefhebben gelijke uzelf’. Desalniettemin is gelijkwaardigheid anno 2011 nog steeds een ideaal en geen werkelijkheid.

Opmerkelijk is het dan ook dat juist Frankrijk zichzelf afzet tegen deze vorm van liefde. Het land heeft vrijheid, gelijkheid en broederschap hoog in het vaandel, maar kennelijk gaat dat alleen op voor hetero’s.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)